Η ώρα της κρίσης για την Κεντροαριστερά έφτασε, καθώς μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στη μάχη για την προεδρία, ο νέος φορέας μπαίνει στις «ράγες» προς το ιδρυτικό συνέδριο και θα τεθούν επι τάπητος όλα τα βασικά πολιτικά ζητήματα.
Οι προετοιμασίες για το συνέδριο έχουν αρχίσει και το επιτελείο της κ. Γεννηματά σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις, ώστε οι δυνάμεις που μέχρι τώρα έχουν εμπλακεί στο εγχείρημα να συσπειρωθούν χωρίς τριβές. Ομως η "συγκατοίκηση" προσώπων και ομάδων με αποκλίνουσες μεταξύ τους απόψεις, αντιλήψεις και στρατηγικές θα είναι δύσκολη. Φάνηκε και στη διάρκεια της μάχης για την προεδρία του νέου κόμματος, κατά την οποία οι συνδιεκδικητές «αντάλλαξαν πυρά» πολλές φορές, δίνοντας την εικόνα μίας κάθε άλλο παρά ενωμένης παράταξης.
Προτεραιότητα πάντως της Φώφης Γεννηματά, είναι μέσω της συγκρότησης οργάνων που θα δημιουργηθούν, να επιτύχει την ομογενοποίηση του νέου φορέα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αποκτήσει συνοχή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο.
ΠΑΣΟΚ «ανακαινισμένο»
Η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες της κεντροαριστεράς, ήταν το στοιχείο που προκάλεσε προβληματισμό τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναγκάζοντας τα δύο κόμματα εξουσίας να δουν με άλλο «μάτι» τις εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο. Δημιούργησε την εντύπωση ότι ο νέος φορέας μπορεί να κοινητοποιήσει και να συσπειρώσει δυνάμεις μεγαλύτερες απ' ότι εκτιμούσαν μέχρι πρόσφατα αντικειμενικοί αναλυτές.
Πάντως στην Κουμουνδούρου βλέπουν ως θετική εξέλιξη την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου κόμματος. Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ο νέος φορέας θα εμφανισθεί ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά από την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ. Θα έχει λοπόν περιορισμένο βεληνεκές και δεν θα μπορέσει να επαναπατρίσει τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν στις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2009.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η «απειλή» θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν επικρατούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ένα νέο, πολιτικά άφθαρτο πρόσωπο, που θα στεκόταν ως «ικανός» αντίπαλος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν επαναπαύονται στην εκτίμηση ότι με την κ. Γεννηματά επικεφαλής ο νέος φορέας δεν μπορεί να απειλήσει τον ζωτικό χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι διαρκώς σε θέση μάχης για να κρατήσει αλώβητη αυτή τη δεξαμενή ψήφων.
Μέτωπο προς τα αριστερά
Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζεται και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι πρωταρχική επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά θα είναι ο "επαναπατρισμός" παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα υιθοθετήσει λοιπόν "αριστερόστροφη" ρητορική. Έτσι μεγάλο κομμάτι από τον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο που στήριξαν τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα γίνει ευκολότερα προσβάσιμο και πιθανόν να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη.
Παράλληλα, εκτιμούν πως η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες της Κεντροαριστεράς δεν πρέπει να εκληφθεί απλώς σαν μια ψήφος διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση. Ίσως, όπως αναφέρουν, να υποδηλώνει απογοήτευση και προς την αξιωματική αντιπολίτευση και να φανερώνει την επιθυμία για δημιουργία περισσότερων πόλων εξουσίας...