Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα παρατείνουν τη διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Απρίλιο. Όπως ενημέρωσε η Eurostat, ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και 39,3% σε ετήσια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών προϊόντων κινήθκε 3,4% ανοδικά, του τομέα Ενέργειας 3,2%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 1,4% και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,8%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά 0,3%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφηκαν στο Βέλγιο (7,4%), τη Μάλτα (5,6%) και την Εσθονία (4,4%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Δανία (-3,8%), την Ουγγαρία (-3,2%) και τη Λιθουανία (-2,4%).

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επικείμενη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

H οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και διατηρήσιμη πριν μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συζητήσει για τη διακοπή της έκτακτης στήριξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Politico. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων για να κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δεν εξέτασαν καν το ζήτημα της σταδιακής μείωσης της στήριξης παρά την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη. «Δεν λέω ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση». «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά», σημείωσε σχετικά με τη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου ή έως ότου περάσει η κρίση της πανδημίας. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν το PEPP να αυξηθεί ξανά και να επεκταθεί χρονικά. Αντίθετα, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να στρέψει την πολιτική στήριξής της προς τα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον ενόσω ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τα επόμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της COVID-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε το bitcoin νωρίτερα πλησιάζοντας τα 40.000 δολάρια ύστερα από ένα ακόμα σαββατοκύριακο αντίδρασης σε αναρτήσεις στο Twitter από τον επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, ο οποίος απέρριψε τις επικρίσεις για την επιρροή του στην αγορά και δήλωσε ότι η Tesla πούλησε bitcoin αλλά ίσως να ξεκινήσει και πάλι συναλλαγές με αυτό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι ο τερματισμός των περιορισμών κατά της εξάπλωσης της Covid-19 θα καθυστερήσει.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.32 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0.18%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,137.66 μονάδες, με κέρδη 0.27%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,145.8 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.16%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,672.45 μονάδες, με απώλειες 0.13%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,616.35 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.24%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,746.5 μονάδες, με άνοδο 0.11%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,282 μονάδες, καταγράφοντας άλμα 0.84%.