Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, δήλωσε η ίδια σήμερα στο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα αντανακλούν τόσο τις στενότητες στην προσφορά όσο και ένα αποτέλεσμα βάσης που προκύπτει από το γεγονός ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας. «Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», είπε η Σνάμπελ. «Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ανησυχίες για το στέλεχος που πρόσφατα ανακαλύφθηκε. Νοτιοαφρικανή γιατρός, από τους πρώτους που υποπτεύθηκε την ύπαρξη διαφορετικού στελέχους κορονοϊού μεταξύ των ασθενών, δήλωσε χθες ότι τα συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον είναι έως τώρα ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η παραλλαγή έχει εντοπιστεί ήδη σε τουλάχιστον 12 άλλες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. Οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της covid-19 έχουν ανακοινώσει πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για την Όμικρον

Παράλληλα, υπάρχουν εικασίες ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ ίσως αναστείλει την αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην εξάπλωση της Όμικρον.

Οι εκτελεστικοί διευθυντές της Deutsche Telekom, της Vodafone, αλλά και άλλων έντεκα μεγάλων ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, ανέφεραν πως οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ θα πρέπει να καλύψουν ένα μέρος του οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης έπεσε στις 117,5 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 118,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 5,1%. Επιπλέον, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που "χτυπούν" τη γερμανική βιομηχανία, αφού το 74,4% των επιχειρήσεων διαμαρτύρεται για προβλήματα στην προμήθεια εισροών και πρώτων υλών, σε μια αύξηση 4% από τον Οκτώβριο. Ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo επεσήμανε πως τα προβλήματα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 468.30 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση περίπου 0.92%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,108.85 μονάδες, με κέρδη 0.47%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,113.4 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.98%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,280.95 μονάδες, με άνοδο 0.16%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,776.25 μονάδες, ενισχύθηκε 0.54%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,046 μονάδες, με άλμα 0.75%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,457.19 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.65%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις