Αγορές

Κέρδη στις αγορές, "τρέχουν" οι τράπεζες στο ΧΑ


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες στο ΧΑ, μετά τη σημερινή αποφασιστική κίνηση διάσπασης του ψυχολογικού φράγματος των 800 μονάδων, που ανοίγει το δρόμο επιστροφής στα προ της πανδημίας υψηλά 12μήνου. Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται και στις διεθνείς αγορές, που βλέπουν πάλι “μισογεμάτο το ποτήρι” της πανδημίας και ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις. Στο +1,6% οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, κατά 1,9% ενισχύεται αυτή την ώρα ο Dow Jones, περίπου 2,5% κερδίζει ο Nasdaq, ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές και τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα έως +5,85%, στο ΧΑ παίρνει σάρκα και οστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της αγοράς. Διασπώντας διαδοχικές αντιστάσεις ο ΓΔ πήγε σήμερα μέχρι τις 810 μονάδες

Ο  αυξημένος τζίρος (76,5 εκατ. ευρώ) και οι πυρετώδεις συναλλαγές τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης υποδηλώνουν ενεργοποίηση των funds, εισροή φρέσκου χρήματος και αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

ΑΜΚ και εταιρικά ομόλογα

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στο ΧΑ σημαντική παράμετρο αποτελούν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που συντηρούν ή αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές.

Αναλυτές εστιάζουν στις επικείμενες ΑΜΚ (Τράπεζα Πειραιώς, Aegean, Ελλάκτωρ) και οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank κλπ), που η επιτυχία τους προϋποθέτει θετικό κλίμα και βελτίωση αποτιμήσεων. Με ενδιαφέρον αναμένονται εντός του Μαρτίου τα στοιχεία για την πορεία των τραπεζών και τις επιδόσεις τους στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια στο ΧΑ εκφράζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι το "στοίχημα" παραμένει ανοιχτό, αλλά ο πήχυς μετατοπίζεται από τις 800 στις 820-825 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση άνοιξε σήμερα με κέρδη και οι δείκτες πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση, σημειώνοντας υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 810,64 μονάδες (+2,30%) και τερμάτισε στις 802,60 με κέρδη 1,29%.

 Κατά 1,35% ενισχύθηκεο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.918,11 μονάδες, .

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +5,84% και διολισθαίνοντας στη συνέχεια έκλεισε 3,95%. 
 και  έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 468,24 μονάδες. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +10,7%. Ακολούθησε η Alpha με +7%. Eurobank +3,9%, Εθνική και Πειραιώς +1,4%,Τρ. Ελλάδος +0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,3%, Aegean +3,5%, Τιτάν +2,7%, ΕΧΑΕ +2,3%, Βιοχάλκο +2,2%, ΔΕΗ +1,8%, Coca-Cola και Motor Oil +1,5%. Στο κόκκινο μόνον Ελλάκτωρ -3,5%, Jumbo -0,9%, OTE -0,7%.

 Στα mid caps Quest -1,8%, Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος -1,5%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις