Διεθνή

Γεραπετρίτης: Εξαιρετική ευκαιρία η συμμετοχή της Ελλάδας στο συμβούλιο ασφαλείας


Μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου και του διπλωματικού αποτυπώματος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή χαρακτήρισε τη συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισκέπτεται από αύριο τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», δήλωσε ότι η Ελλάδα, μετά από έντονο διπλωματικό αγώνα, «καθίσταται τα επόμενα δύο χρόνια συμπαραγωγός της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία». Ανέφερε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα περιλαμβάνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες σημαντικές επαφές του στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα σε μια περιοχή όπου συντελούνται ιστορικές αλλαγές, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στη διαμόρφωση των εξελίξεων και την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του διεθνούς περιβάλλοντος.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι έχουν βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη, καθώς η χώρα έχει κατορθώσει να αναπτύξει ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου και Ανατολής και Δύσης.

Μιλώντας για τον διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για ειλικρινή και δομημένο διάλογο, ο οποίος έχει περιορίσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και έχει ενισχύσει τη συνεργασία στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας που ανατρέχουν σε πολλές δεκαετίες και ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ως διαφορά που μπορεί να εξεταστεί διεθνώς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις