Ελλάδα

Κικίλιας: Οι υποδομές Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας είναι πεπερασμένες


Στο νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αλλά και την ανάγκη για επενδύσεις στην πρόληψη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 34th Greek Economic Summit, «Fostering a sustainable economic future amidst global challenges», που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council και πραγματοποιείται στο Athenaeum Intercontinental Hotel.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην Πολιτική Προστασία και αυτό είναι «να επενδύσει στην πρόληψη», ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση και πολλές κρίσεις που παράγει ο πλανήτης, μας ωθούν να κάνουμε επενδύσεις στην πρόληψη, στην πρόγνωση και στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις θεομηνίες, τις φυσικές καταστροφές και να μετριάσουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στον πλανήτη, στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πολύ σημαντικό βήμα είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και η συμβολή των επιστημόνων. Να μπορούμε να έχουμε «το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την ΕΜΥ, τους freelancers μετεωρολόγους, το open source που έχει φτιάξει η Google, και ό,τι υπάρχει στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών να μας βοηθάει στην πρόγνωση και άρα με τη σειρά μας να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και μέσω του 112, ώστε να πληροφορούμε σωστά τον κόσμο για να μπορεί να προστατεύεται», σημείωσε. Η πρόληψη μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό βήμα έτσι ώστε όλος ο κρατικός μηχανισμός και όλοι οι φορείς «να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα και να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις πιο αποτελεσματικά». Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ να μπουν μέσα στα δάση και να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες «δεξιά και αριστερά από τα καλώδια υψηλής τάσης και από τα καλώδια της ΔΕΗ». «Θα εκπαιδεύσουμε τους εθελοντές μας, τους πολίτες, θα μπούμε στα σχολεία και όλα αυτά θα φτιάξουν μια άλλη κουλτούρα. Είναι ένα όραμα, πρώτα απ' όλα για το πρώτο crash test που είναι η αντιπυρική περίοδος φέτος και γενικώς πώς εμπροσθοβαρώς φέρνουμε την στρατηγική μας», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με το ΑΙΓΙΣ ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών της πολιτικής προστασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. «Εμείς προχωρούμε ώστε να κάνουμε τις μεγαλύτερες προμήθειες στη νέα τεχνολογία και στα μέσα που χρειάζεται το Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό μεταξύ άλλων αφορά drones, σένσορες, κάμερες, εικόνες από τους δορυφόρους, προμήθειες της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων και πάνω, σε ελικόπτερα, καναντέρ, αεροσκάφη, σε πυροσβεστικά οχήματα και κυρίως τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων, κεντρικοί εγκέφαλοι έτσι ώστε να μπορούμε πιο νωρίς να προειδοποιούμε τον κόσμο, να τον ενημερώνουμε, να παρεμβαίνουν η Πυροσβεστική, η αστυνομία, ο στρατός, το Λιμενικό, οι εθελοντές μας οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να χτίσουμε ένα κομμάτι εκπαίδευσης στα σχολεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον κόσμο έτσι ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικοί να μάθουμε να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις».

Επιπλέον, σχετικά με το ΑΙΓΙΣ, υπενθύμισε ότι είναι ένα βαρύ πρόγραμμα και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους αυτού, θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί 847 εκατομμυρίων ευρώ. «Το συνολικό πρόγραμμα αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει βγει στον αέρα μέχρι τις αρχές του 2024. Από την μεθεπόμενη σεζόν, θα ξεκινήσουμε και θα έχουμε τα πρώτα ελικόπτερα, αεροπλάνα, τεχνολογίες. Νομίζω τα έχει ανάγκη και αυτή η γενιά και η επόμενη», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και επισήμανε ότι θα φέρει την Πολιτική Προστασία στην επόμενη εποχή, στον επόμενο αιώνα και «θα έρθει να ακουμπήσει και στο κομμάτι της εκπαίδευσης» ώστε να δημιουργηθεί «μία διαφορετική κουλτούρα συναντίληψης , ότι οι κρίσεις αυτές είναι εδώ».

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις κρίσεις. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, χτίζοντας την ανθεκτικότητά μας, τη γνώση μας και το κομμάτι της πρόληψης και σιγά σιγά αλλάζοντας τις υποδομές μας γιατί κακά τα ψέματα, είναι πλέον προφανές ότι με τις κρίσεις που έχουμε οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί στη χώρα είναι πεπερασμένες για το μέγεθος των δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ανέφερε ότι στο κομμάτι της πρόληψης, της πρόγνωσης και της έγκαιρης αντιμετώπισης θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ευαισθητοποιώντας όλους και οργανώνοντάς τους με τον καλύτερο τρόπο». «Θα συνεχίσουμε να έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, ο τρόπος που θα τα προσεγγίσουμε ο τρόπος που θα χτίσουμε την επίγνωση στον κόσμο και την ανθεκτικότητα στις υποδομές μας και θα μάθουμε απ' αυτά είναι κομβικός για τα χρόνια που έρχονται», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα