Διεθνή

Κίνα: Εξετάζει να προσφύγει στον ΠΟΕ για επιβολή από την ΕΕ επιπρόσθετων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι "επιφυλάσσεται του δικαιώματός" της να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

"Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να καταθέσει προσφυγή στον ΠΟΕ και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Χε Γιαντόνγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε ύψος έως και 38% στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως να αποφύγουν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, το οποίο κατηγορείται για αθέμιτες επιδοτήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών του.

Οι δασμοί που επιβάλλονταν μέχρι στιγμής από την ΕΕ στα οχήματα που κατασκευάζονται στα κινεζικά εργοστάσια ανέρχονταν σε 10%.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 17,4% στην κινεζική BYD, 20% στην Geely και 38,1% στην SAIC, έπειτα από έρευνα σχεδόν εννέα μηνών για αθέμιτες ενισχύσεις.

Όσον αφορά τους άλλους κατασκευαστές, αναμένεται να επιβληθεί ένας μέσος δασμός 21%. Το ύψος του θα διαφέρει ανάλογα με τα επίπεδα των δημόσιων επιδοτήσεων που έχουν λάβει.

Το Πεκίνο σημείωσε σήμερα ότι μια τέτοια απόφαση θα στερείται κάθε "νομικής και πραγματικής βάσης".

"Το μέτρο αυτό βλάπτει όχι μόνον τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα της κινεζικής βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων (...) αλλά θα δημιουργήσει επίσης στρέβλωση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου εντός της ΕΕ", σημείωσε ο Χε Γιαντόνγκ.

"Οι ενέργειες της ΕΕ είναι ύποπτες για παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ και συνιστούν ξεκάθαρα προστατευτική συμπεριφορά", πρόσθεσε.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα