Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα μια νέα λίστα 79 αμερικανικών προϊόντων που μπορούν να εξαιρεθούν από τους δασμούς που επιβλήθηκαν ως αντίποινα στο αποκορύφωμα του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, εν μέσω πιέσεων προς το Πεκίνο για αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι νέες εξαιρέσεις θα τεθούν σε ισχύ στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 18 Μαΐου του 2021. Η νεότερη λίστα για τις εξαιρέσεις προϊόντων από τους δασμούς περιλαμβάνει μεταλλεύματα σπάνιων γαιών, χρυσού και αργυρού μεταξύ άλλων.
Το υπουργείο δεν αποκάλυψε την αξία των προϊόντων. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα εξαιρέσει 696 αμερικανικά προϊόντα, μερικά εκ των οποίων είναι σημαντικά, όπως οι σπόροι σόγιας και το χοιρινό, ανάλογα με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από εταιρίες.
Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον για θέματα εμπορίου είχαν τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν την εφαρμογή της «φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας που οι δύο πλευρές υπέγραψαν τον Ιανουάριο.
Βάσει της συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων από το επίπεδο του 2017 κατά 200 δισεκ. δολάρια μέσα σε δύο χρόνια –κατά 77 δισεκ. δολάρια τον πρώτο χρόνο και κατά 123 δισεκ. δολάρια τον δεύτερο.
Οι νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα για την εμπορική ανακωχή των δύο χωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να τερματίσει τη συμφωνία εάν η Κίνα δεν καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις αγορές προϊόντων.
Η κινεζική Global Times, που επίσης εκδίδεται από την επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε χθες ότι κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν το Πεκίνο να καταστήσει άκυρη την εμπορική συμφωνία και να διαπραγματευθεί μια νέα, πιο ευνοϊκή για την Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υιοθέτησε σήμερα μια πιο μετριοπαθή στάση αναφορικά με το εμπόριο, παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη «φάση 1» της συμφωνίας θετική και τις δύο χώρες.