Η Κίνα γνωστοποίησε ότι έχει περιθώρια να μειώσει το κόστος δανεισμού και τους κανόνες υποχρεωτικών αποθεματικών για τους δανειστές, αν χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της από τους νέους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα βασικά επιτόκια πολιτικής της κεντρικής τράπεζας μπορούν να μειωθούν ανά πάσα στιγμή στο μέλλον, σύμφωνα με άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Λαϊκή Ημερησία", του επίσημου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, για την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων και ειδικού τύπου χρέους».
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, σε αντιστοιχία με τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα. Οι αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν πολλά αντίμετρα, μεταξύ των οποίων και τον άμεσο περιορισμό στις εξαγωγές επτά τύπων σπάνιων γαιών.
Το επίσημο πρακτορείο Xinhua ανέφερε το Σάββατο ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να λαμβάνει «αποφασιστικά μέτρα» για να διασφαλίσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα λοιπά συμφέροντά του. Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζουν τους φόρους σχεδόν σε όλα τα κινεζικά προϊόντα τουλάχιστον στο 54%, απειλώντας να πλήξουν σοβαρά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τη στιγμή που η κινεζική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στις αρχές του 2025.
Το άρθρο στην Λαϊκή Ημερησία πρότεινε μια ευρεία δέσμη πιθανών μέτρων.
«Θα καταβληθούν έκτακτες προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, θα ληφθούν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά πολιτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ θα ακολουθήσουν στοχευμένες ενέργειες αντιμετώπισης έκτακτων περιστάσεων», ανέφερε.
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο, οι κυβερνήσεις όλων των επιπέδων θα προσφέρουν στοχευμένη στήριξη στους τομείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά. Οι αρχές θα υποστηρίξουν τις εταιρείες στην προσαρμογή των στρατηγικών τους και θα τις καθοδηγήσουν να επεκταθούν σε εγχώριες και μη αμερικανικές αγορές, διατηρώντας παράλληλα, όσο είναι δυνατόν, το εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Το άρθρο αναγνώρισε τον αντίκτυπο των δασμών, σημειώνοντας ότι ο νέος φόρος 34%, μαζί με τους προηγούμενους αμερικανικούς δασμούς, «θα καταστείλει σημαντικά το διμερές εμπόριο». Οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να υποστούν πλήγμα βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας πιέσεις στην οικονομία.
Ωστόσο, το κείμενο στην κινεζική γλώσσα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό» από την Κίνα για μια ευρεία γκάμα καταναλωτικών αγαθών και ενδιάμεσων προϊόντων. «Βραχυπρόθεσμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές πηγές στην παγκόσμια αγορά και είναι αδύνατο να διακοπεί πλήρως το εμπόριο Κίνας–ΗΠΑ».
Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία είχε ήδη προβλέψει την επιβολή νέου γύρου περιοριστικών μέτρων από πλευράς ΗΠΑ και έχει αξιολογήσει πλήρως τις πιθανές συνέπειες, καταρτίζοντας σχέδια αντιμετώπισης.
«Η Κίνα βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ εδώ και οκτώ χρόνια και έχει πλέον αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της σύγκρουσης», κατέληγε το άρθρο.