Διεθνή

Κίνα: Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων με βάση το χοιρινό που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου "ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η έρευνα αρχίζει κατόπιν αιτήματος "που υποβλήθηκε επισήμως από την κινεζική Ένωση Κτηνοτροφίας για λογαριασμό της εθνικής βιομηχανίας χοιρινού", διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται σε πλαίσιο αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων από τον επόμενο μήνα, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 για αθέμιτες επιδοτήσεις.

Στα οχήματα που κατασκευάζονται στα κινεζικά εργοστάσια επιβάλλονταν μέχρι τώρα δασμοί ύψους 10% στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να προσθέσουν αντισταθμιστικούς δασμούς 17,4% για την κινεζική BYD, 20% για την Geely και 38,1% για την SAIC, μετά το πέρας έρευνας που διήρκεσε σχεδόν εννέα μήνες.

Το Πεκίνο καταδίκασε μια "ξεκάθαρα προστατευτική συμπεριφορά" των Ευρωπαίων, μέσω του υπουργείου Εμπορίου του. Η Κίνα προειδοποίησε εξάλλου ότι θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της".

Τον Ιανουάριο το Πεκίνο είχε ήδη ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ για τα ευρωπαϊκά μπράντι, μεταξύ των οποίων το γαλλικό κονιάκ.

Η διαδικασία αυτή κινήθηκε έπειτα από προσφυγή των επαγγελματιών του κλάδου οινοπνευματωδών ποτών της Κίνας και θεωρήθηκε επίσης από τους παρατηρητές ως μέτρο αντιποίνων στην ευρωπαϊκή έρευνα για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που παράγονται στην Κίνα, την οποία υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό η Γαλλία.

Η Κίνα με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία στις αρχές Μαΐου, είχε ωστόσο δώσει κάποιες εγγυήσεις στο Παρίσι δεσμευόμενη να διευκολύνει την πρόσβαση σε κάποια γαλλικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα εντόσθια χοιρινού.

πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα