Έντονες διαβουλεύσεις, διεργασίες στο παρασκήνιο, φήμες, διακίνηση σεναρίων και το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου να φιγουράρει στο επίκεντρο των εξελίξεων, ως φυγόκεντρος δύναμη που μπορεί να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής. Η παραίτηση της Φώφη Γεννηματά από την πολιτική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, δημιούργησε μια νέα συνθήκη στην εκλογική μάχη, ανοίγοντας τη βεντάλια των υποψηφίων.
Είναι πρόδηλο ότι η αποχώρηση της Γεννηματά, απασφάλισε-ελευθέρωσε εκείνες τις δυνάμεις και τάσεις εντός του ΚΙΝΑΛ, που διεκδικούσαν κομβικό-πρωταγωνιστικό ρόλο και διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, κατ’ εξοχήν ευμετάβλητο, το οποίο πλάθεται, σχηματοποιείται, τα τελευταία 24ωρα. Νέες συμμαχίες συγκροτούνται, οι εσωκομματικές ισορροπίες μεταβάλλονται και τα επιτελεία των έξι υποψηφίων μετρούν τις δυνάμεις τους, επιχειρώντας παράλληλα να εδραιώσουν την «επιρροή» τους εντός του κόμματος.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα, ωστόσο, δύναται να σβήσουν μονοκονδυλιά, αν στο παιχνίδι εισέλθει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται ισχυρές πιέσεις, από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, να κατέλθει στις εκλογές, ενώ παράλληλα φέρεται να υπάρχει και τάση, που εκφράζεται από συγκριμένους βουλευτές, εντός της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, για συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην επερχόμενη διαδικασία. Αυτό που προτάσσουν οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Παπανδρέου, είναι ότι μέσω αυτής διασφαλίζεται η ενότητα του κόμματος και αποτρέπεται ο ευτελισμός της εκλογικής διαδικασίας, που ενδεχομένως να στιγματίσει ανεπανόρθωτα το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τηρεί σιγήν ιχθύος, αποφεύγει να εκφραστεί δημοσίως και προς το παρόν αρκείται στο να επεξεργάζεται τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που γίνονται από τους στενούς του συνεργάτες. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα πράξει ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, και μόνο η έντονη φημολογία περί συμμετοχής του, προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην εκλογική διαδικασία. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι φήμες και κατέλθει ως υποψήφιος, τότε η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελεί game changer για τις εσωκομματικές ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής.
Η στρατηγική των υποψηφίων
Με… Παπανδρέου ή όχι, οι έξι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο προετοιμάζονται για την εκλογική μάχη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ουδέποτε έκρυψε τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, μιλάει για επαναφορά του μεγάλου ΠΑΣΟΚ, που πρωταγωνιστούσε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Υπόσχεται αύξηση των ποσοστών σε διψήφιο αριθμό και ετοιμάζεται για περιοδείες στο Λεκανοπέδιο και στην Περιφέρεια.
Για διασφάλιση της ενότητας ομιλεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιδιώκει να εκφράσει τις ανανεωτικές δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων που ανήκουν στο μπλοκ της Γεννηματά. Ο Χάρης Καστανίδης, με προπύργιο τη Θεσσαλονίκη-Βόρεια Ελλάδα, όπου συγκεντρώνει και τις περισσότερες δυνάμεις, έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Ο Παύλος Γερουλάνος, με ισχυρή παρουσία στην Αθήνα, όπως αποδείχθηκε και στις δημοτικές εκλογές, «κάνει γκελ» σε ψηφοφόρους με πιο κεντρώα πολιτική θεώρηση, επιχειρώντας όμως να διευρύνει τους εκλογικούς του «ακόλουθους».
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου διατηρεί μεγάλες δυνάμεις υποστήριξης στην Κρήτη, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης, που χθες δήλωσε συμμετοχή στις εκλογές, θα επιδιώξει να εκφράσει τη νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής.