Ο ιός Ζήκα που μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια και έχει συνδεθεί πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες μωρά στη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, θεωρείται πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της Αμερικής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί κρούσμα μόλυνσης του ιού Ζήκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από μία γυναίκα που μολύνθηκε με τον ιό και νόσησε στη Βραζιλία και αργότερα γέννησε στη Χαβάη ένα μωρό με εγκεφαλική βλάβη.
Η λοίμωξη είναι επικίνδυνη μόνο για την ανάπτυξη του εμβρύου
Η ίδια η λοίμωξη δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης: πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.
Ο κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν, αυτή την εβδομάδα, ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.
Στη Βραζιλία, έχουν αναφερθεί 3.893 κρούσματα μικροκεφαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, δηλαδή 30 φορές περισσότερα από ό,τι άλλες χρονιές.
Το ξέσπασμα της μόλυνσης από τον ιό Ζήκα έρχεται σε συνέχεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο κάποιες ελάχιστα κατανοητές και σχετικά σπάνιες ασθένειες μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα σε παγκόσμιες απειλές.
Ήδη σχεδιάζεται το πρώτο εμβόλιο για τον ιό
"Δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια, όπως στην περίπτωση του Έμπολα", δήλωσε ο Trudie Lang, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. "Είναι πραγματικά σημαντικό να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο το συντομότερο δυνατό".
Το Ινστιτούτο Butantan, στο Σάο Πάολο, έχει ήδη ξεκινήσει μία έρευνα σχετικά με τον ιό Ζήκα και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο "σε χρόνο ρεκόρ", σύμφωνα με δήλωσεις υπευθύνων του την περασμένη εβδομάδα, αν και ο διευθυντής του έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός ο χρόνος-ρεκόρ πιθανό να διαρκέσει τρία έως πέντε έτη.
Η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline δήλωσε τη Δευτέρα ότι μελετά τη σκοπιμότητα της χρήσης της τεχνολογίας των εμβολίων της για το Ζήκα, ενώ η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη σχετικού εμβολίου.