Διεθνή

Κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου από το «ok» Μπάιντεν για κλιμάκωση στην Ουκρανία


Στα πρόθυρα παγκοσμίου πολέμου φέρνει την ανθρωπότητα η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει ισχυρά αμερικανικούς πυραύλους μεγάλης ακρίβειας στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Μόσχα προειδοποιεί για τον κίνδυνο, ενώ αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις κυβερνήσεις πολλών δυτικών χωρών.

Προς το παρόν, οι πύραυλοι αυτοί προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο Κουρσκ. Η ιδέα είναι να βοηθηθεί η Ουκρανία να κρατήσει το Κουρσκ όσο το δυνατόν περισσότερο, ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών - τις οποίες οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν.

Η απόφαση Μπάιντεν ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο, σύμφωνα με ανάλυση του CNN: Ο Λευκός Οίκος αρνείται επί μήνες να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας, το Κίεβο διαμαρτύρεται έντονα και ακριβώς όταν το αίτημα φαίνεται να έχει βαλτώσει, η αμερικανική κυβέρνηση το εγκρίνει.

Το αίτημα της Ουκρανίας για HIMARS, άρματα μάχης Abrams, F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο άρνησης και υπεκφυγής και στη συνέχεια έγκρισης, σχεδόν τη στιγμή που είναι πολύ αργά. Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο τα νέα αμερικανικά όπλα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Οπως επισημαίνουν, είναι μικρός ο αριθμός των ATACMS που μπορεί να αποκτήσει η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και αν είναι σε θέση να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία (το μεγαλύτερο βεληνεκές των ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα), δεν πρόκειται να επιτύχει ουσιαστική αλλαγή στο πεδίο της μάχης.

Πάντως το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η απόφαση Μπάιντεν είναι μιά κίνηση κλιμάκωσης 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν διχασμένοι. Ορισμένοι ανησυχούν για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ άλλοι για τα μειούμενα αποθέματα όπλων. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, εν μέρει και λόγω ανησυχιών για την ετοιμότητα, καθώς οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για να παραχθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους και οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους πυραύλους τον Απρίλιο.

Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίιζουν  "άκρως προκλητική" την χορήγηση άδειας για χρήση αμερικανικών πυραύλων ακριβείας προκειμένου να πληγούν στόχοι βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αναγνωρίζουν ότι η Μόσχα είναι αρκετά αδύναμη στρατιωτικά τώρα και είναι απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Εκτιμούν όμως ότι κάποια στιγμή το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την ισχύ του. Θα υπάρχει λοιπόν ένας επικρεμάμενος κίνδυνος "ανάφλεξης" που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα