Αγορές

Κλειδώνουν κέρδη στο χρηματιστήριο - Ενα βήμα πίσω


Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη από την άνοδο των δύο τελευταίων εβδομάδων και το χθεσινό ράλι γίνονται τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που γυρίζουν την αγορά ένα βήμα πίσω. Σε καθοδική τροχιά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, χάνοντας μικρό μέρος των χθεσινών κερδών, ενώ σε εβδομαδιαία βάση εμφανίζουν ακόμη υψηλές αποδόσεις της τάξεως του 3,5%.

Επιφυλακτικότητα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, που προσπαθούν τώρα να αποτιμήσουν τις προοπτικές και τις επιπτώσεις των κινήσεων Τραμπ στα μέτωπα των τελωνειακών πολέμων και των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για την πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που φαίνεται ότι θα αναγκάσουν την Fed να επιβραδύνει τις σχεδιαζόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Οριακή μεταβολή σημειώνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,50%, στο -0,20% ο FT-100 του Λονδίνου.

 Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση ήταν έντονη την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αλλά σταδιακά ατονεί, καθώς ενισχύεται η επιφυλακτικότητα. Σε δύο ώρες έχει πραγματοποιηθεί τζίρος 30,5 εκατ. ευρώ.

Μετά το χθεσινό ράλι η "ψυχολογία" της αγοράς αλλάζει επί τα βελτίω και το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε. Προς το παρόν αντισταθμίζεται από ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΓΔ θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή των 1.600 μονάδων, με πιθανότητα μικρής διορθωτικής κίνησης.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν οι δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης, με αρνητικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.595,4 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,35%  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης "γράφει" -0,55% στις 3.900,5 μονάδες. Ανοδο 0,40% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

O τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -1,09%. Με θετικό πρόσημο οι Optima +1,1%, Τρ. Κύπρου +0,4% και Attica Bank +0,3%. Στον αντίποδα Εθνική -1,9%, Eurobank -1,2%, Πειραιώς -0,8%. Αμετάβλητες Alpha και Τρ.Ελλάδος
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η Coca-Cola που πυροδότησε χθες το ράλι πιέζεται και έχει "φρενάρει" με -0,3%  Ανοδικά κινούνται ΟΤΕ και Motor OIl +0,8%, Lamda +0,4%, ΕΛΠΕ +0,3%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Jumbo -2,2%, ΟΠΑΠ και Σαράντης -0,9%, ΔΕΗ -0,7%, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η Frigoglass με άλμα +8,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα