Mία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται», όπως είπε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ινστιτούτου "Κόνραντ Αντενάουερ", στην οποία συμμετείχε, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard διαρρέει ισχυριζόμενη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινώσουν το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Με βάση το δημοσίευμα στην Ελλάδα θα δοθεί βοήθεια, θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία με αρμοδιότητες στον έλεγχο της λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και μετά θα γίνεται η μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ενώ συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol.
Σύμφωνα με τη Der Standard, θα υπάρξει συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, για τους μετανάστες που δεν πληρούν προϋποθέσεις για άσυλο ενώ θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει δει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος στο οποίο αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων», όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.
Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Την ίδια ώρα η Βουλγαρία, η οποία παραμένει προς το παρόν μακριά από τις οδούς που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, θα αναπτύξει περισσότερους από 400 άνδρες στα σύνορά της με την Ελλάδα για να προλάβει μια ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, ανακοίνωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει σχετικά με το Συμβούλιο Κορυφής της 7ης Μαρτίου ότι περιμένει τη βήμα προς βήμα έμπρακτη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της 28ης Φεβρουαρίου με σημείο αιχμής 3 θέματα, «τη σύνδεση των 3 δις ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ προς την Τουρκία με συγκριμένα σχέδια για τους πρόσφυγες, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ώστε να μην αφεθεί μόνη της με το βάρος»
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
“Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015,” δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική “Bild am Sontag.” “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση,” τόνισε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
“Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης,” τόνισε η Μέρκελ.
Τόνισε επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.
Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι “καταστρέφουν την Ευρώπη,” με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.
Από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Σίχοφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.
“Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων,” δήλωνε ο Σίχοφερ, στο περιοδικό “Der Spiegel.”
Την αναγκή δημιουργίας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ προκρίνει ο Μάρτιν Σουλτς αφήνοντας αιχμές ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν»...
Eς αύριον τα σπουδαία για την Ενωμένη Ευρώπη.