Η αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών έδωσε σήμερα πτωτική κατεύθυνση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, που κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και οι απώλειες τους περιορίστηκαν μόνον στα call auctions, με επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις.
Κυρίαρχο στοιχείο η συναλλακτική άπνοια, που αντανακλά την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και την «απραξία» των ξένων χαρτοφυλακίων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν περιορίσει δραστικά τις κινήσεις τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες - και δεν πρόκειται ασφαλώς να επανέλθουν στην αιχμή της περιόδου διακοπών.
Υποτονική και η παρουσία μικροεπενδυτών, λόγω και του γενικότερου κλίματος που έχει δημιουργήσει η τραγωδία με τις πολύνεκρες πυρκαγιές.
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, συζητείται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τελικά έγινε γνωστό ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη – και μέχρι τότε θα υπάρχει αβεβαιότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επισημάνσεις του Ταμείου για τα κόκκινα δάνεια και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές των τραπεζών.
Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώθηκε σήμερα στην ενδοσυνεδριακή πορεία των τραπεζών: Ο κλαδικός τους δείκτης ξεκίνησε με +0,68%, λίγο πριν από το κλείσιμο πήγε -2,26% και τερμάτισε με απώλειες 1,35%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της έκθεσης, η επίδραση της στην αγορά ομολόγων και στο ΧΑ θα είναι πρόσκαιρη και περιορισμένη. Ως επικρατέστερο σενάριο βλέπουν τη συνέχιση της συσσώρευσης στην περιοχή μεταξύ 745-770 μονάδων.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ενδοασυνεδριακά μέχρι τις 748,16 μονάδες (-0,96%) και έκλεισε στις 751,43 με απώλειες 0,53%.
Κατά 0,39% υποχώρησε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 1.990,49 μονάδες.
«Βουτιά» -2,29% σημείωσε ο Mid40 των mid caps, κυρίως λόγω των απωλειών της Intralot (-10,5%) και της MIG (-8,1%). Η πτώση της MIG οφείλεται στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ μεγαλομετόχων της και στην απόρριψη της προσφυγής της σε διαιτητικό δικαστήριο, με την οποία ζητούσε αποζημίωση από το κυπριακό Δημόσιο για την εκμηδένιση της συμμετοχής της στην Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Bank) μέσω αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης.
Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο έκλεισαν η Πειραιώς (+1,3%) και η Attica Βank (+0,4%). Εθνική -0,6%, Eurobank -0,5%, Alpha Bank -3%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο τερμάτισαν: Jumbo +1,9%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Φουρλής +1,8%, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ +0,7%.
Στον αντίποδα Lamda και Μυτιληναίος -1,3%, ΑΔΜΗΕ και Grivalia -1%, Βιοχάλκο -0,8%.