Διεθνή

Κομισιόν: Δεν «βλέπει» επανεκκίνηση του Nord Stream 1


Η Κομισιόν πορεύεται και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της με γνώμονα το δυσμενές σενάριο για την ενεργειακή κρίση. Αυτό δηλαδή που θέλει τη Ρωσία να μην επανεκκινεί τον αγωγό Nord Stream 1 και να αποκόπτει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. 

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες. «Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία ο αγωγός» είπε ο Χαν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων. «Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom. «Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση αερίου σχεδιάζει η ΕΕ

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ρωσία δεν επαναλειτουργήσει το Nord Stream 1. Το σχέδιο προβλέπει υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης και περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. 

Αυτό, σύμφωνα με το Politico που έφερε στη δημοσιότητα το σχέδιο, σημαίνει ότι θα παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι μεμονωμένες χώρες θα στερούνται δικαίωμα βέτο στα σχέδια.Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για το σχέδιο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, είπαν οι τρεις διπλωμάτες, αν και η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τα σχέδια απομένουν να οριστικοποιηθούν.

Η Γερμανία δεν «βλέπει» άνοιγμα των ροών του φυσικού αερίου

Την ίδια στιγμή η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τεχνικά προβλήματα του Nord Stream 1 και αναμένει την εκπλήρωση του κακού σεναρίου, αυτού δηλαδή που προβλέπει ότι η Μόσχα δεν θα ανοίξει τις ροές φυσικού αερίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο σημερινό μπρίφινγκ είπε ότι η τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη  Παρασκευή.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα