Η νέα σελίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η στάση της Ευρώπης ήταν το πρώτο θέμα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στον «Αθήνα 984».
Πρόκειται, όπως είπε, για «μια νέα εποχή που μας βρίσκει σε ένα διαφορετικό σημείο αφετηρίας και ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ως προς τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Η διαφορετική φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτυπώνεται και στις διμερείς συμβάσεις και στο κομμάτι της άμυνας, της διπλωματίας, των οικονομικών σχέσεων. Έχουν αποκτήσει στρατηγικό βάθος, το οποίο ευελπιστούμε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, γι' αυτό προσβλέπουμε σε συνεργασία με το νέο Πρόεδρο». Ταυτόχρονα ζήτησε «να αξιοποιηθεί αυτή η σχέση σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και ο νοτιοανατολικός πυλώνας του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή».
Κατά τον κ. Κοντογεώργη, «υπάρχει ετοιμότητα και αυτοπεποίθηση από την ελληνική πλευρά σε σχέση με το τι επιδιώκουμε σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ποια πρέπει να είναι η στάση της Ευρώπης στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον».
Όμως, συμπλήρωσε, «η Ευρώπη έχει περάσει σε μια διαδικασία αφύπνισης, έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πιο σοβαρά τις αμυντικές δαπάνες, έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πιο σοβαρά για ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας -και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 3ης Φεβρουαρίου θα είναι η απαρχή αυτής της συζήτησης. Έχει έρθει η ώρα να λάβουμε πιο γρήγορα αποφάσεις στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αυτονομία, το πώς λειτουργεί η αγορά ενέργειας, ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν», επεσήμανε εξάλλου.
Παράλληλα αναγνώρισε ότι «η (ευρωπαϊκή) αγορά δεν λειτουργεί ενιαία γιατί υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμιστικοί παράγοντες. Είμαστε σε ένα ιστορικό σημείο, όπου όλη η δουλειά που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα καλά της και τα στραβά της, τις φάσεις που έχει περάσει, είναι σε μια περίοδο ωριμότητας να αποφασίσει σωστά -όπως κάνει τις περισσότερες φορές- να αποφασίσει πιο γρήγορα. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί έχει φωνή, διαμορφώνει συμμαχίες. Θεωρώ ότι θα συμβάλει παραγωγικά σε αυτή τη συζήτηση», τόνισε ακόμη.
Όσον αφορά δε, τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε την ευχή του να υπάρξει ειρήνη, αλλά με τους όρους που έχουν θέσει το Κίεβο και η ΕΕ, διευκρίνισε, επιμένοντας ότι η Ευρώπη έχει δείξει ότι θα είναι αρωγός.
Στα της πολιτικής ζωής του τόπου μας και σε ερώτημα για τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της, ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν τραβήξει εγκαίρως τη διαχωριστική γραμμή και σε όλους τους τόνους. Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά πρώιμο να συζητάμε για ζητήματα, οι συσχετισμοί των οποίων θα διαμορφωθούν μετά από 2,5 χρόνια από τον ελληνικό λαό. Η συζήτηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να μαζευτεί».
Διαβεβαίωσε δε, ότι «η κυβέρνηση έχει μια πολιτική που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες», επίσης «κάνει τη δουλειά της, την οποία θα αξιολογήσουν οι πολίτες μετά από 2,5 χρόνια, αν την κάνει καλά και αν πρέπει να συνεχίσει να την κάνει».
Όσον αφορά τη σημερινή εκλογή προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα εκλεγεί με μεγάλο αριθμό ψήφων. «Ευελπιστούμε να υπάρξει μέσα στο Κοινοβούλιο ένα περιβάλλον που θα δίνει τη δυνατότητα να ακούγεται ορθός λόγος και να γίνεται σοβαρή ανταλλαγή επιχειρημάτων, που ειδικά σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ κρίσιμο για τον ελληνικό λαό», παρατήρησε δε.
Ενώ, τέλος, για τον Κώστα Τασούλα, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της πολιτικότητας που πρέπει να διαθέτει (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) αλλά και τα συνθετικά - ενοποιητικά χαρακτηριστικά που ανέδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Βουλής. Περισσότερο αξίζει να συζητάμε για την αξία κάθε προσώπου...», κατέληξε.