Τράπεζες

Κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών για δάνεια σε ΜμΕ και πτωχευτικό


Το παρασκήνιο των συζητήσεων των τραπεζιτών με Σταϊκούρα και Σκέρτσο

Σε δοκιμασία έχουν μπει οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών εν μέσω κρίσης, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να αυξήσουν τις εκταμιεύσεις δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση, ενώ «βραχυκύκλωμα» στη συνεργασία των δύο πλευρών παρατηρείται και σε σχέση με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, που φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες.

Οι τηλεδιασκέψεις κυβερνητικών στελεχών με τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών είναι συνεχείς, χωρίς να έχουν αποδώσει ως τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την Πέμπτη συζήτησαν ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος με τους τραπεζίτες. Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να συνομιλήσει με τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών έθεσε αρκετά επιτακτικά το θέμα της χορήγησης δανείων  σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οπως διαπιστώνεται, οι τράπεζες είναι πολύ φειδωλές στις χορηγήσεις προς ΜμΕ:Χορηγούν δάνεια με το «σταγονόμετρο», παρ'όλο που διαθέτουν πρωτοφανώς υψηλή ρευστότητα, εξασφαλίζοντας φθηνό έως και δωρεάν χρήμα (με αρνητικό επιτόκιο έως και -1%) από τα προγράμματα δανεισμού από την ΕΚΤ αλλά και από την αύξηση των καταθέσεων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του έτους έως και τον Οκτώβριο πλησίασε το 9% η πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για τις μικρότερες και τους επαγγελματίες ήταν πολύ κοντά στο μηδέν.

 Ο αντίλογος των τραπεζιτών

Οι τραπεζίτες απέκρουσαν αυτή την κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τα κριτήρια δανεισμού και να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να χρηματοδοτηθούν.

Σημείωσαν, επίσης, ότι κινητοποιήθηκαν και χορήγησαν πολλά νέα δάνεια με τα προγράμματα που «έτρεξε» η κυβέρνηση (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας). Δεν είναι όμως "φρόνιμο" να χορηγούν δάνεια σε μεγάλη έκταση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση.

Το μπαλάκι των καθυστερήσεων

Εξίσου δύσκολη ήταν και η συζήτηση, χθες, μεταξύ του Α. Σκέρτσου και των τραπεζιτών για το θέμα της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου, που έχει ψηφισθεί και τυπικά θα έπρεπε να τεθεί εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Η προθεσμία αυτή θεωρείται οριστικά χαμένη και η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, που θα προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών στην επόμενη αξιολόγηση, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες, που είχαν εκφράσει εξαρχής επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να εφαρμοσθεί ο νόμος και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο, αποδίδουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι ο νόμος προϋποθέτει την έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων, που φθάνουν συνολικά τις 53. Η διαδικασία για την έκδοση αυτών των αποφάσεων δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνει εκτενής διαβούλευση με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις λειτουργίες τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου θα έθετε ως ορίζοντα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο). Αυτό σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα έβγαινε... οφσάιντ έναντι των ευρωπαϊκών Θεσμών, που μόλις πρόσφατα ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης ελάφρυνσης του χρέους των 767 εκατ. ευρώ με κύριο επιχείρημα την ψήφιση και αναμενόμενη εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου.

 Φόρμουλα για ρυθμίσεις χρεών

Σε μια προσπάθεια να βρει μια μέση οδό, ώστε ένα σκέλος του νόμου να έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τον Απρίλιο, η κυβέρνηση προτείνει στις τράπεζες να προχωρήσει η υλοποίηση της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να αρχίσουν πριν από τον Απρίλιο οι αιτήσεις δανειοληπτών για αυτόματη ρύθμιση των οφειλών τους με τον αλγόριθμο που προβλέπεται στο νόμο. Όμως, και αυτό φαίνεται ότι έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και είναι πιθανό να χρειασθεί περισσότερος χρόνος.

Όπως σημείωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, υποδιευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο του Economist, για την Επιτροπή έχει μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση του νόμου μέσα στο α' εξάμηνου έτους και πριν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων θα χρειασθεί είτε να πτωχεύσουν, ή να διασωθούν με την προπτωχευτική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις