Πολιτική

Κοπελούζος με Κινέζους για ΔΕΗ Επενδύσεις 8 δισ. στην ενέργεια


Πολυμέτωπη κινεζική «επίθεση». Τα επενδυτικά σχέδια, οι επιχειρηματικές συμμαχίες και οι νέες συμφωνίες

Σχέδια για επενδύσεις 8 δισ. ευρώ φέρνει η διευρυνόμενη ελληνοκινεζική επιχειρηματική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στην οποία περαιτέρω ώθηση αναμένεται να δοθεί με την υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Στο στόχαστρο κινεζικών επιχειρηματικών συμφερόντων το προς πώληση πακέτο μετοχών (17%) της ΔΕΗ, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία που υποχρεώνεται να πουλήσει.

Ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ είναι οι εγχώριοι εταίροι των κινεζικών ομίλων που έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Ανάλογα deals αναμένεται ότι θα συναφθούν τους προσεχείς μήνες μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών.

Η κινεζική «επίθεση» στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι πολυμέτωπη και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και μέσω πολλών επιχειρηματικών σχημάτων. Οι κινήσεις επιταχύνονται, ενόψει πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και του 17% των μετοχών της.

Η... αλεπού στο παζάρι

Ενα ακόμη ελληνοκινεζικό deal ανακοινώθηκε σήμερα: Ο όμιλος Κοπελούζου θα συνεργασθεί με τον κινέζικο κρατικό όμιλο Shenhua για επενδύσεις της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον εκσυγχρονισμό ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Αμεσος στόχος είναι η απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στη ΔΕΗ, ή η εξαγορά λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της, οι οποίες θα εκσυγχρονισθούν για να λειτουργούν με εισαγόμενο άνθρακα. Επισημαίνεται ότι το γκρουπ Shenhua διαθέτει τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία  σε όλο τον κόσμο και είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας - τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε σχετικά:  Deal Κοπελούζου - Shenhua για επενδύσεις 3 δισ ευρώ!

3 δισ. σε δίκτυα μεταφοράς

Σε μεγάλα επενδυτικά projects στην Ελλάδα θα συμμετάσχει ένας άλλος κινεζικός ενεργειακός κολοσσός, το γκρουπ State Grid, που είναι πλέον στρατηγικός  εταίρος και δεύτερος βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ (με 24%).

Πρώτη κίνηση η συμμετοχή στο σχέδιο-μαμούθ που πρόκειται να υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία. Περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ, της Κρήτης με Αττική, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου με τη Μακεδονία. Η εκτιμώμενη συνολική επενδυτική δαπάνη προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ

Επενδυτική δαπάνη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύει  η τριπλή υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης, η οποία θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ στο κόστος παραγωγής ρεύματος που καταναλώνεται στη μεγαλόνησο. Το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις  - η πρώτη την επόμενη τριετία, η δεύτερη μέχρι το 2023.

Η κινεζική συμμετοχή θα είναι πολύπλευρη – με κεφάλαια που θα εισφέρει ο όμιλος State Grid στον ΑΔΜΗΕ και με τραπεζική χρηματοδότηση. Αλλωστε, και μόνον η παρουσία της State Grid  στο μετοχικό του κεφάλαιο, αυξάνει την πιστοληπτική ικανότητα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα μπορεί να δανειστεί ευκολότερα και φθηνότερα από τη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Χρηματοδοτική στήριξη θα προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χορηγώντας δάνεια κυρίως για το κομμάτι των έργων που αφορά τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου.

Οι συμμαχίες της ΔΕΗ

Η κινεζική παρουσία  στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση των επενδύσεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το κινεζικο γκρουπ CMEC (China Machinery Engineering Corporation), για τον εκσυγχρονισμό ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, την εγκατάσταση νέων και τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος.

Η πρώτη μονάδα που θα κατασκευασθεί από κοινού είναι η «Μελίτη ΙΙ». Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται μικρότερες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες – θερμικές, υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ – οι οποίες θα κατασκευασθούν από κοινοπρακτικά σχήματα, με κινεζική χρηματοδότηση.

Το πλάνο που έχει συζητηθεί, περιλαμβάνει πολλά επιμέρους projects συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις