«Η παγκόσμια επιβολή δασμών, μετά από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, επιβεβαιώνει το γεγονός πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την διεθνή επιχειρηματικότητα να επιλέξει για μελλοντικές επενδύσεις την Ευρώπη. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευημερία και τη Στρατηγική της, Στεφάν Σεζουρνέ, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, απευθύνθηκε με ένα ενδιαφέρον άρθρο σε όλους τους διευθυντές μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να είναι ρεαλιστές και να επιλέξουν την Ευρώπη για τις επενδύσεις τους, παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικούς μήνες ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Τεκμηριώνει την προτροπή του με οικονομικά κίνητρα και εξηγεί τους τέσσερεις σημαντικότερους λόγους, γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν στην Ευρώπη», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.
Και συνεχίζει: «Η επιλογή της Ευρώπης, σημαίνει πρώτον, την επιλογή της δύναμης ενός μοναδικού δημοκρατικού μοντέλου, το οποίο συνδέει την οικονομική επιτυχία με το κράτος δικαίου, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την κοινωνική πρόοδο και τον σεβασμό του ατόμου. Σε μια εποχή που πολλοί κυβερνούν με βραχυπρόθεσμη βλέψη, αυτό το μοντέλο προσφέρει μακροπρόθεσμη προβλεψιμότητα, που είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να επενδύσει. Η ευρωπαϊκή επιθυμία είναι να συμφιλιωθεί το «να πηγαίνεις καλά» οικονομικά με το «να πηγαίνεις καλά» κοινωνικά και περιβαλλοντικά, το οποίο όμως έχει οδηγήσει σε υπερβολική διοικητική επιβάρυνση. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν διαμαρτυρηθεί γι' αυτό, και δικαίως. Για να αντιστρέψει αυτή την τάση, η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών. Μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής το διοικητικό φορτίο θα μειωθεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 25% και για τις ΜμΕ κατά 35%. Το δόγμα είναι απλό, αφού ζητείται λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε να μπορούν οι ευρωπαϊκές ΜμΕ να παράγουν περισσότερα».
«Η επιλογή της Ευρώπης, σημαίνει δεύτερον, την απόκτηση μιας δύναμης κρούσης 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν παγκόσμιες πριν γίνουν ευρωπαϊκές. Αύριο όμως, αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί. Η ΕΕ εργάζεται γι' αυτό, και στις 21 Μαΐου 2025 θα παρουσιάσει τη «Στρατηγική για την ενιαία αγορά». Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η ΕΕ θέλει οι κύριοι εμπορικοί εταίροι των Ευρωπαίων να είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Πρέπει να βοηθηθούν οι εταιρείες μεταποίησης στην Ευρώπη να καταπολεμήσουν τον άδικο ανταγωνισμό από επιδοτούμενα κινεζικά προϊόντα, που πωλούνται σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Για αυτόν τον σκοπό προτείνεται να διασφαλιστεί ότι στα βιβλία παραγγελιών των εταιρειών που παράγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό προϊόντων «Made in Europe» στις δημόσιες συμβάσεις των κρατών μελών της ΕΕ-27, καθώς και σε ορισμένες ιδιωτικές συμβάσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δούμε ένα ελάχιστο ποσοστό ευρωπαϊκού χάλυβα, ευρωπαϊκών εξαρτημάτων και ευρωπαϊκών μπαταριών στους στόλους των εταιρικών οχημάτων», προσθέτει.
Στη συνέχεια επισημαίνει: «Η επιλογή της Ευρώπης, σημαίνει τρίτον, ότι δίνεται προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων αγορών, χάρη στο τεράστιο δίκτυο εμπορικών συνεργασιών που έχει δημιουργήσει η Ευρώπη με την πάροδο των ετών. Αυτό παρέχει πρόσβαση σε πολλαπλές πήγες πρώτων υλών, αποφεύγοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή. Στο τέλος Μαΐου, η ΕΕ θα παρουσιάσει επίσης μια στρατηγική για τη στήριξη των νεοφυών και των αναδυόμενων επιχειρήσεων, επιταχύνοντας και απλουστεύοντας την απόκτηση αδειών, αυξάνοντας την παροχή ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών αποταμιευτικών προϊόντων που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές εταιρείες και ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας. Το κανονιστικό βάρος εδώ και χρόνια αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει πλέον να τους εμπιστευτούν. Η απλούστευση και η θέσπιση πιο έξυπνων κανόνων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στη «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ» για την εφαρμογή των προτάσεων Omnibus 1 και 2 με στόχο την απλούστευση στον τομέα της βιωσιμότητας και τις επενδύσεις, όπως το πρόγραμμα InvestEU.
Η επιλογή της Ευρώπης, σημαίνει τέταρτον, πρόσβαση στα καλύτερα μυαλά-ταλέντα του κόσμου. Το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής μας κατάρτισης, και ο σεβασμός της ελευθερίας, της πολυμορφίας και της κοινωνικής προστασίας, καθιστούν την Ευρώπη προορισμό επιλογής για τους εργαζόμενους του κόσμου. Εδώ, επισημαίνεται πως οι ηγέτες των επιχειρήσεων, οι καθημερινές οικονομικές στρατηγικές και αποφάσεις δεν κινδυνεύουν να υπόκεινται σε πολιτικές αυθαιρεσίες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές για να προσελκύσουμε όλα τα ταλέντα. Η Ευρώπη κινητοποιεί 500 εκατ. ευρώ για να προσελκύσει και να επαναπατρίσει επιστήμονες από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη».
Και καταλήγει: «Η Κομισιόν δεν μπορεί να ελέγξει τους εξωτερικούς κραδασμούς, αλλά μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά και φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Για πρώτη φορά θέτει την ευρωπαϊκή προτίμηση στο επίκεντρο του οικονομικού της δόγματος. Βάζει τέλος στην αφέλεια που επί μακρόν τοποθετούσε τις επιχειρήσεις σε μια διαρθρωτική ανισότητα επιβάλλοντας ουσιαστικά στον εαυτό της πρότυπα που άλλοι και αλλού δεν εφαρμόζουν. Η Ευρώπη δεν είναι οικονομικά, ούτε Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε Κίνα. Είναι όμως η μοναδική ήπειρος που συνειδητά συνδυάζει την επιτυχία με την προσπάθεια, τη δύναμη με το καθήκον και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της με την επιβίωση του πλανήτη μας. Αυτό δεν είναι ούτε ιδεαλιστικό, ούτε απατηλό, αλλά είναι ο μόνος δρόμος προς το μέλλον.
Στην Ελλάδα, η απλοποίηση, η εμπιστοσύνη και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι πολύ σημαντική για την προσέλκυση ελληνικών, ευρωπαϊκών και άλλων επενδύσεων. Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη περίοδος με μία γεμάτη ατζέντα ανταγωνιστικότητας να εφαρμόσουμε και να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη, αυξάνοντας κατά πολύ το περυσινό 8,4% του ΑΕΠ σε επενδύσεις. Μάλιστα, μια από πέντε διαχειρίσιμες δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι οι περισσότερες επενδύσεις μέσω του ΤΑΑ βασίζονται στις εισαγωγές. Τόσο λοιπόν σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα στηρίζει την τοπική παραγωγή και θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες, όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να επενδύουν και να ευδοκιμούν».