Τμήματα της οδικής σύνδεσης αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς στην Κριμαία, μια υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία.
Tρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί μέχρι τώρα, από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού. Η ρωσική επιτροπή ερευνών, που διερευνά το συμβάν εκτιμά ότι «ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν».
Εξάλλου, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας επιτροπής.
Η σημερινή έκρηξη στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας, κατέστρεψε τμήματα της οδικής σύνδεσης, με συνέπεια, η κίνηση των οχημάτων να γίνεται προς μία κατεύθυνση, ενώ καταστράφηκαν και σιδηροδρομικές γραμμές.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, η οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της Νότιας Ουκρανίας.
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν, μετά τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε από τη σημερινή έκρηξη.
Επιπλέον η σιδηροδρομική κίνηση στην πληγείσα γέφυρα θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Εντολή Πούτιν για επίσημη έρευνα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι αξιωματούχοι στην προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία άφησαν ελάχιστες αμφιβολίες για το ποιον θεωρούν ως υπεύθυνο.
«Οι Ουκρανοί βάνδαλοι μπόρεσαν να φτάσουν στη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος του λεγόμενου κοινοβουλίου της Κριμαίας.
Σύμβουλος Ζελένσκι: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί»
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες για έκρηξη ή πυρκαγιά σήμερα που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα η οποία συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.
«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Ζαχάροβα: Τρομοκρατικό το καθεστώς στο Κιεβο
Αναφερόμενη εμμέσως στο «δεξί χέρι» του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αλλά και σε άλλους ουκρανούς αξιωματούχους, που χαιρετίζουν το σαμποτάζ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».
Η σημασία της γέφυρας
Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε - με μεγάλο κόστος - κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών σ τη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.
Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.
Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.