Αγορές

"Ξεφούσκωσε” το χρηματιστήριο, χάθηκαν 1,4 δισ. ευρώ! Μεγάλη πτώση


Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίζονταν καταγράφοντας μεγάλες απώλειες, την ώρα που στις ευρωπαϊκές αγορές ενέσκηπτε χαμηλό βαρομετρικό, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας από το Νταβός, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και ο στόχος των 1.000 μονάδων απομακρύνεται, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να ατονήσει τις επόμενες μέρες και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα αυξηθεί.

Ομως η πτώση δεν είναι καταστροφική - το αντίθετο μάλιστα: Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και αναζωογονητική για την αγορά, που θα χρειαστεί δυνάμεις και και φρέσκο χρήμα για την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση.

Η διόρθωση είναι το φυσικό επακόλουθο μιας μακράς ανοδικής πορείας, που έφερε τον ΓΔ στην "πόρτα" των 1.000 μονάδων, δίνοντας νέες προοπτικές στην αγορά και πολλές "υποσχέσεις" στους επενδυτές.

 Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το "ξεφούσκωμα" των τιμών θα δημιουργήσει ευκαιρίες εισόδου επενδυτών που έχουν μείνει εκτός αγοράς τους τελευταίους μήνες. Θα επιτρέψει επίσης αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, που θα δώσουν κινητικότητα σε μετοχές, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στο ΧΑ.

Οι μετοχές στα "δυνατά χέρια"

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι σε τέτοιες περιόδους,λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη άνοδος και σε συνθήκες αυξανόμενης μεταβλητότητας, συντελείται συνήθως η μεγάλη μεταφορά χαρτιών από τους μικροεπενδυτές και τα "αδύναμα χέρια" στα μεγάλα ισχυρά χαρτοφυλάκια, που διαθέτουν χρήμα, έχουν υπομονή και κινούνται με στρατηγική.

 Αναμένουν λοιπόν σταδιακή αύξηση και επιτάχυνση της εισροής νέων κεφαλαίων, τονίζοντας ότι μιά ένδειξη του τι θα ακολουθήσει αποτελεί η χθεσινή "έκρηξη" τζίρου με εισροή πακτωλού ξένων κεφαλαίων.

 Αισιοδοξία αποπνέουν όλες οι εκθέσεις διεθνών οίκων, αν και στον ορίζοντα των αγορών εμφανίζονται πάλι σύννεφα

 Ενδιαφέρον "ποιοτικό" στοιχείο η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συνεχώς διευρυμένη γκάμα μετοχών, που περιλαμβάνει πλέον πολλές μετοχές μεγαλομεσαίας και μέσης κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές και δείκτες

Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά θα συνεχίσουν να δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών. Σήμερα η προσφορά ήταν αυξημένη και ο τζίρος ανήλθε σε 88 εκατ. ευρώ, συν 17,8 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Οι βασικοί δείκτες πήταν καθοδική κατεύθυνση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και διολισθαίνοντας τερμάτισαν στα χαμηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,20% στις 967,76 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 985,62 μονάδων (-0,40%) και 966,12  (-2,37%)
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 2.347,7 μονάδες με απώλειες 2,18%. Στο -1,38% έκλεισε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -3,23% και οι απώλειες τους στο κλείσιμο ήταν 2,42%.  Ανοδικά κινήθηκε μόνον η Attica Bank (+12,4%), καθώς η κάλυψη της ΑΜΚ της θεωρείται πλέον εξασφαλισμένη μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το γκρουπ Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου και τη διαβεβαίωση της Ellington ότι παραμένει στο παιχνίδι. Στον αντίποδα Πειραιώς -3,8%. Alpha -3,4%, Eurobank -2,2%, Τρ. Ελλάδος -1,8%, Εθνική -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο η Aegean (+0,7%).Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Motor Oil -4,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,7%, Jumbo -3,5%, ΔΕΗ -3%, Quest -2,3%, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ -2%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα