Αγορές

Ξύνει πάτο το χρηματιστήριο, εν αναμονή αντίδρασης


Κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνοντας σταδιακά όλα τα κέρδη που σημείωνε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Στα χαμηλά ημέρας βρίσκονται αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, με συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Το πρέσινγκ σε τραπεζικές μετοχές και εμποροβιομηχανικά blue chips συνεχίζεται για τέταρτη μέρα.

Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι περιορισμένη και ο τζίρος πολύ χαμηλός - ένδειξη ότι η προσφορά εξαντλείται, καθώς "ροκανίζονται" τα βραχυχρόνια κέρδη, που ήταν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η αγορά "ξύνει πάτο" και οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης αυξάνονται.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  διμορφώνεται ανοδική τάση και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν αξιόλογα κέρδη. Στο +1,6% ο DAX, άλμα +2,2% πραγματοποιεί ο  FTSE-100  στο Λονδίνο, κατά 1,8% ενισχύεται ο γαλλικός CAC40.

Στο ΧΑ βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός νέου lockdown - καταστροφικού για την οικονομία.

Σημαντική παράμετρος είναι και τα ελληνοτουρκικά, όπου παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης όλα παραμένουν ανοιχτά και δεν αποκλείεται νέα υποτροπή.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αλλά η ανοδική κίνηση  κράτησε μόλις 15 λεπτά - όπως και χθες. Στη συνέχεια οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά με μεγάλες διακυμάνσεις, χάνοντας όλα τα κέρδη

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +1,13% στις 631,7 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος, στις 624,5 με ανεπάισθητη ποσοστιαία μεταβολή.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά (-0,10%) στις 1.488,3 μονάδες.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε αρχικά +1,72%, γύρισε στο -1,11% και τώρα χάνει 0,50%, οριακά χαμηλότερα από τις 300 μονάδες. Με θετικό πρόσημο η Εθνική (+1,2%) και η Πειραιώς (+0,5%). Στο κόκκινο Εurobank -2,5%, Alpha και Ελλάδος -0,5%%, Attica Bank -0,2% .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Coca-Cola +2,7% και ΕΛΠΕ +2,2%. Ακολουθούν Μυτιληναίος +1,6%, Jumbo  με +0,8% Σaράντης και Aegean +1,3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,3%, Lamda -2,1%, Φουρλής,EXAE και Jumbo -1,3%, ΟΤΕ -1%.

Στα mid caps ξεχωρίζουν τα Πλαστικά Θράκης με +6,8%. Ευρωπαϊκή Πίστη +2,5%, Intracom +2,2% Intercontinental +1,7%,  ΕΥΑΘ +1,3%. 

Αρνητικός πρωταγωνιστής η MIG που βυθίζεται στο -14,5%, καθώς η αγορά εκτιμά ότι από την πιθανολογούμενη πώληση της Vivartia θα εγγράψει σημαντικές ζημίες.

Ακολουθούν στην πτώση Αβαξ -2%, Ιντρακάτ -1,6%, Πλαίσιο -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης