Χρηστικά

Δεύτερη ευκαιρία για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»


Δεύτερη ευκαιρία να δηλωθούν τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα δίνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την 1η Αυγούστου στη Βουλή, από την οποία επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες, των οποίων οι προθεσμίες διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο έληξαν τον Νοέμβριο του 2018.

Βάσει της διάταξης, τα χαρακτηριζόμενα ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα μπορούν να δηλωθούν μέχρι τέλους του έτους.

Η διάταξη αφορά 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε το 2017, αλλά και άλλες 14 για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται Βριλήσσια, Ελευσίνα, το Άστρος, Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Άρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα, Βέροια, Θεσπρωτία, Λάρισα και Πιερία.

Παράλληλα, δίνεται οριζόντια παράταση ενός έτους για όσες κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και έπειτα.

Εάν, για κάποιο λόγο, οι ιδιοκτήτες δεν διεκδικήσουν τις περιουσίες τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, μετά το πέρας της θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση, αλλά όχι για επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Στα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» δινόταν σε ένα ακίνητο που δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης), ενώ στα προγράµµατα από το 2008 και µετά, ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια (τώρα 8) µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.

Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο.

Και το 2018 τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν "στον αέρα" καθώς η τότε νομοθετική ρύθμιση δεν συμπεριελάμβανε τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Αποζημιώσεις

Λίγο πριν τις εκλογές είχε δοθεί παράταση ενός έτους για τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου,  η οποία αφορούσε περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς, που κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη».

Ο αριθµός των "ορφανών" ακινήτων και αυτών που έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα είναι 171.552 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα.

Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κ.τ.λ. και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

Ένα άλλο ζήτημα που μένει να επιλυθεί είναι τα χρήματα που δεν έχουν συλλεχθεί από προηγούμενα προγράμματα, τα οποία είναι το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Για τα παλαιότερα χρέη, το Κτηματολόγιο είχε κάνει σχετικές συζητήσεις με το ΥΠΕΝ, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα. Για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες.

Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι 900 ευρώ.

Το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα