TECHin

Κτίρια "θετικού ενεργειακού ισοζυγίου" σε μελλοντικές εκδόσεις του "Έξυπνου Σπιτιού" του ΕΚΕΤΑ


Τεχνολογίες που οδηγούν στην κατασκευή κτιρίων "θετικού ενεργειακού ισοζυγίου", αναπτύσσονται από το ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο του "Έξυπνου Σπιτιού", ενός χώρου-πλατφόρμας, μέσα στην οποία Έλληνες επιστήμονες εξελίσσουν με συνεργατικό τρόπο όλες τις τεχνολογίες που σε μερικά χρόνια θα βρίσκουμε, μετά το στάδιο ωρίμανσης τους, στο εμπόριο.

Όπως είπε ο Δημοσθένης Ιωαννίδης, συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM":

«Οι τεχνολογίες που εφαρμόζουμε στο συγκεκριμένο κτίριο είναι μια εξέλιξη που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι μιλάμε για μια κοινοτική οδηγία, με βάση την οποία τα κτίρια σιγά-σιγά μετατρέπονται τουλάχιστον σε κτίρια βελτιστοποίησης και εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που συμβαίνει π.χ με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον".

Καθώς πηγαίνουμε όμως στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να είναι πλέον μηδενικής κατανάλωσης" τόνισε ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, σε ευρωπαϊκό έστω επίπεδο, η Έρευνα και Ανάπτυξη τεχνολογιών, που σχετίζονται με τα "Έξυπνα Κτίρια" και, ταυτόχρονα, με τα κοινά, ευρείας διάθεσης, σπίτια του μέλλοντος».

Έτσι, μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, θα πρέπει να τοποθετηθούν -σίγουρα και κατ' ελάχιστον στο βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες- φωτοβολταϊκά συστήματα στα κτίρια που θα κατασκευάζονται. Όπως εξήγησε ο Έλληνας ειδικός, αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα όμως, και αυτή είναι σημαντικότερη δράση από τώρα και "μέσα στα επόμενα 15 χρόνια", όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, στην ΕΕ υπάρχει μια σημαντική κατεύθυνση για μη σπατάλη ενέργειας, "πάμε για κτίρια θετικού ισοζυγίου", όπως εξηγεί ο Έλληνας ερευνητής. Αυτό, τονίζει, σημαίνει π.χ πως σε μια ευρύτερη κοινότητα, τα σπίτια θα μπορούν να είναι ενεργειακά διασυνδεδεμένα και έτσι να υπάρχει η δυνατότητα να "είναι και αυτόνομα ενεργειακά, και να διαχειρίζονται την ενέργειά τους, αλλά και όταν υπάρχουν ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να διαμοιράζονται την ενέργεια και να βελτιστοποιείται έτσι αυτή η διαχείρισή της".

Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, όπως εξήγησε ο κ.Ιωαννίδης, γίνεται από το ΕΚΕΤΑ μια προσπάθεια, η οποία έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία "με μια συστάδα επιχειρήσεων στο επίπεδο της Θεσσαλονίκης", έχει ως στόχο να αποδώσει σε αυτό τον καινοτόμο τομέα τεχνολογίες που θα διασφαλίζουν αυτό το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

«Στο άμεσο μέλλον θα δείτε απτά αποτελέσματα για το πώς μπορούμε να φτιάχνουμε τέτοια "μηδενικού" και "θετικού" ισοζυγίου κτίρια» τόνισε ο κ.Ιωαννίδης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα