Οι αγορές προτιμούσαν πάντα αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ελλάδα και οι διεθνείς οίκοι κινδυνολογούσαν στις αναλύσεις τους όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι κάλπες δεν θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θεωρούσαν τις συμμαχικές κυβερνήσεις ασταθείς και αναποτελεσματικές – ότι δεν θα είναι σε θέση να λάβουν τα αναγκαία αντιδημοφιλή μέτρα και να προχωρήσουν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.
Σ΄αυτό το μοτίβο, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, κινούνταν μέχρι πρόσφατα και οι εκθέσεις αναλύσεις διεθνών οίκων. Ωσπου.... το πήραν απόφαση ότι περίπτωση αυτοδυναμίας δεν υπάρχει στις επικείμενες εκλογές και ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.
“Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι”, οι ξένοι αναλυτές άρχισαν να προσαρμόζονται στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει από τον Μάιο-Ιούνιο μία δικομματική ή πολυκομματική κυβέρνηση και ότι αυτό δεν θα είναι... καταστροφή: Η... γη θα συνεχίσει να γυρίζει, η χώρα δεν θα εξωκείλει δημοσιονομικά, η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να προχωρήσουν ευκολότερα, με λιγότερες αντιστάσεις και ευρύτερη συναίνεση.
Η μεταστροφή των αναλυτών
Με την προοπτική συμμαχικών κυβερνήσεων εξοικειώθηκαν πρώτα οι αναλυτές των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, που απέφυγαν τις παλιές κινδυνολογίες και συνέχισαν να βλέπουν θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία – και ακόμη καλύτερες στο χρηματιστήριο.
Ακολούθησαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι fund managers, που μέχρι τα τέλη Μαρτίου παρακολουθούσαν “μουδιασμένοι” τις εξελίξεις στην Ελλάδα και απέφευγαν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο σε ελληνικές μετοχές και χρεόγραφα. Από τις αρχές Απριλίου η οπτική τους άλλαξε και οι τοποθετήσεις άρχισαν πάλι να αυξάνονται, δίνοντας ανοδική δυναμική στο χρηματιστήριο.
Τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές ξένων οίκων και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων όχι μόνο βλέπουν ως πιθανότερη εξέλιξη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, αλλά την προτιμούν έναντι του ενδεχομένου μιάς μονοκομματικής κυβέρνησης με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεν θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και δεν θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική της.
Τα δύο κυβερνητικά σενάρια
Ενδεικτική είναι προχθεσινή δήλωση στελέχους της Oxford Economics, που είπε ότι “το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού”, που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και “δεν θα σπαταλήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική ευρωστία. Αυτό θα καθησύχαζε τους εγχώριους και ξένους επενδυτές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, που είναι τόσο απαραίτητες”.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές διεθνών οίκων, επισημαίνοντας ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν “ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο, ή μια ασταθής κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα ή τα νέα κύματα της ενεργειακής κρίσης”.
Οσον αφορά τη δυνατότητα “συμβίωσης” δύο ή τριών κομμάτων σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, στις αναλύσεις τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα βρεθεί πιθανότατα μπροστά στην ανάγκη να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, καθώς η ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2015.
Η αποτύπωση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα
Οσο ενισχύεται η εκτίμηση ότι - υπό τις παρούσες συνθήκες και με τους διαφαινόμενους συσχετισμούς πολιτικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων - μιά κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, οι ξένοι βλέπουν μικρότερο εκλογικό ρίσκο στην ελληνική αγορά. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
- Από τις 28 Μαρτίου που ξεκίνησε ο τελευταίος κύκλος ανάκαμψης στο χρηματιστήριο, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 11,8% και ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 9,6%, ενώ σ' αυτό το διάστημα οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες
- Στο ίδιο διάστημα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (θεωρητικό κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές έχει πέσει από 4,30% σε 4,10%
Το μήνυμα είναι σαφές: “Από ολότελα, καλή και η... Παναγιώταινα”. Αφού δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση (της ΝΔ) και υπάρχει φόβος να “χαθεί η μπάλα” με αλλεπάλληλες εκλογές και ασταθείς κυβερνήσεις, καλύτερα μια κυβέρνηση συνασπισμού. Πολλοί μάλιστα έχουν την...”Παναγιώταινα” ως πρώτη επιλογή.