Οικονομία

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται «για αρκετές συνεδριάσεις»


Τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με το κόστος δανεισμού να ανεβαίνει.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ στις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ τα επιτόκια θα συνεχίουν να ανεβαίνουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% είναι η κύρια αποστολή της ΕΚΤ – παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συναντήσεις», είπε. «Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ύφεση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το επιτύχουμε. Αν δεν το καταφέρουμε, θα βλάψουμεπολύ περισσότερο την οικονομία».

Η ΕΚΤ ακολούθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην εφαρμογή μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων για την αντιμετώπιση της ταχύτερης ανόδου του πληθωρισμού από καταβολής ευρώ. Ωστόσο, η άνοδος του κόστους δανεισμού συμπίπτει χρονικά με τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση, που τροφοδοτούνται αυτή την εβδομάδα από τις ρωσικές απειλές για περαιτέρω μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Εκτός από τη Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία -δηλαδή μεταξύ 1% και 2%, από 0,75% που είναι σήμερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Φινλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης Όλι Ρεν είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα ουδέτερο επίπεδο μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιπλέον είπε ότι η συνεδρίαση του Οκτωβρίου πιθανώς να φέρει μία αύξηση της τάξης των 50 ή 75 μονάδων βάσης, μία κίνηση που αξιολογείται θετικά από τις χρηματαγορές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα