Εξανεμίζονται οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες στις συναλλαγές με POS θα αποδέχονταν μια μείωση των προμηθειών, δεδομένου ότι, μετά και την τελευταία επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS σε 35 συνολικά κλάδους επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Ελλάδα είναι η μοναδική -μαζί με την Ιταλία- ευρωπαϊκή χώρα όπου ουσιαστικά οι πληρωμές με κάρτες είναι υποχρεωτικές στο σύνολο των λιανικών πωλήσεων και αυτό αυξάνει εκθετικά τις πληρωμές με κάρτες και, αντίστοιχα, τα έσοδα των εταιρειών.
Η κυβέρνηση είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της πρωτίστως στις μικρής αξίας συναλλαγές, όπου η επιβολή προμήθειας για τη χρήση του POS είναι δυσανάλογα μεγάλη και επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Όπως είχε ρωτήσει χαρακτηριστικά βουλευτής τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, «τι θα μείνει για έναν επαγγελματία λαϊκής αγοράς αν πληρωθεί με κάρτα για ένα μαρούλι που αξίζει μισό ευρώ»;
Όπως είχε πει στη Βουλή ο κ. Θεοχάρης, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και έχουν γίνει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκκαθαριστών συναλλαγών (aqcuirers), των τραπεζών και των διεθνών οργανισμών, Visa και Mastercard. Ο υφυπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι η συζήτηση για τις μικρές συναλλαγές βρίσκεται σε εξέλιξη και «θα έχουμε σύντομα πράγματα να πούμε». Είχε υπογραμμίσει, επίσης, ότι υπάρχει πίεση του ανταγωνισμού από το σύστημα IRIS, που επίσης έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση του από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπου ήδη η μοναδική τράπεζα που χρέωνε υψηλή προμήθεια, 1%, τη μείωσε στο 0,4%.
Ο κ. Θεοχάρης, εκτός ότι είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι αυτές οι συζητήσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των προμηθειών, ειδικά στις μικρές συναλλαγές, είχε τονίσει ότι, εάν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά για να μειωθούν οι προμήθειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα οι συζητήσεις που έχουν γίνει δεν καταλήγουν σε κάποια συναίνεση για συντονισμένες μειώσεις στις προμήθειες. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, με πρώτους τους acquirers, που φροντίζουν για τη διενέργεια των συναλλαγών και είναι εταιρείες που ανήκαν στις τράπεζες και πλέον βρίσκονται υπό τον έλεγχο ξένων ομίλων, απαντούν στην κυβέρνηση ότι το επίπεδο των προμηθειών στην Ελλάδα δεν είναι υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν είναι και από τα χαμηλότερα.
Επιπλέον, επικαλούνται το παράδειγμα της Ιταλίας, της μόνης χώρας μαζί με την Ελλάδα όπου είναι υποχρεωτική η αποδοχή από εμπόρους των συναλλαγών με κάρτα: Στη γειτονική χώρα, που μοιράζεται με την Ελλάδα την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, οι προμήθειες καθορίζονται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών και, σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές έχουν κάνει προσφορές για μηδενικές προμήθειες σε μικρές συναλλαγές, έως 10 ή 15 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει στις εταιρείες και... απειλεί ότι θα το νομοθετήσει, εάν η πρόταση δεν γίνει δεκτή, να καταργήσουν όλες τις χρεώσεις προμηθειών για τις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ. Από την πλευρά των εταιρειών, η πρόταση δεν γίνεται δεκτή και επιμένουν ότι θα πρέπει να αφεθεί ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει και να συνεχίσουν να διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμολογιακές πολιτικές από τις εταιρείες.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς η ρύθμιση του θέματος με νομοθετική παρέμβαση δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως δεν είναι απλή οποιαδήποτε παρέμβαση σε θέματα τιμολόγησης υπηρεσιών γενικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από την άλλη, γνωρίζει ότι το θέμα έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και επαγγελματιών και αρχίζει να προκαλεί πολιτικό κόστος.
Ενδεικτικές της στάσης που υιοθετούν οι εταιρείες του acquiring για το θέμα είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Εουτζένιο Τορνάτζι, διευθύνοντος συμβούλου της Nexi Ελλάδος, εταιρείες που προέκυψε από την πώληση του τμήματος εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank στον ιταλικό όμιλο Nexi. Σχολιάζοντας τα περί μείωσης των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές, τόνισε ότι «είτε πρόκειται για έναν καφέ που αξίζει 1,5 ευρώ ή για ένα ζευγάρι παπούτσια των 300 ευρώ, υπάρχει μια βάση κόστους που σε κάθε περίπτωση είναι ίδια γιατί θα πρέπει να έχουμε σωστή και πλήρη εκκαθάριση της συναλλαγής και να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες».
Μάλιστα, ο εμπορικός διευθυντής της Nexi Ελλάδος, Νίκος Παπαδόγλου ανέφερε ότι οι προμήθειες στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλές, επειδή τα προηγούμενα χρόνια τις υπηρεσίες αυτές παρείχαν οι τράπεζες και τις συνδύαζαν με άλλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στις επιχειρήσεις. Σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, τόνισε ο ίδιος, οι προμήθειες είναι σε καλό επίπεδο, ούτε οι φθηνότερες, αλλά ούτε και οι ακριβότερες στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nexi δεν απέκλεισε εντελώς μια ανατιμολόγηση των προμηθειών της, χωρίς πάντως να διευκρινίζει σε ποια κατεύθυνση. Στην Ιταλία, η εταιρεία έχει προσφέρει μηδενικές προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πάντως, στο θέμα των προμηθειών εμπλέκεται μεγάλος αριθμός εταιρειών, ανάμεσα τους και οι γίγαντες Visa και Mastercard, που παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος. Έτσι, είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση για αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική.
Σύμφωνα με απάντηση που είχε δώσει σε κοινοβουλευτική ερώτηση η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα, Θεώνη Αλαμπάση,
- Η πολιτική περί του ύψους της προμήθειας για την χρήση μηχανημάτων πληρωμών στο σημείο της πώλησης (POS) διαμορφώνεται από επιχειρηματικά κριτήρια και στα πλαίσια της ανοικτής αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.
- Συγκεκριμένα, το ύψος τη τελικής προμήθειας περιλαμβάνει: α) την διατραπεζική προμήθεια 0,2% ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες και 0,3% ανά συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες, το ανώτατο ύψος της οποίας καθορίζεται με τα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, β) τις προμήθειες των σχημάτων καρτών (π.χ. Visa, Mastercard), γ) τις προμήθειες των τεχνικών παροχών που συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών και δ) τη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί την αποδοχή της πράξης πληρωμής.