Κατά το 2021 και από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πανευρωπαϊκό ρεκόρ επιτόπιων έλεγχων σε 136 επιχειρήσεις - οι περισσότεροι που έγιναν ποτέ. Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός, ενώ υπογραμμίζει ότι αν κάποιος θέλει πραγματικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει περισσότερους ελέγχους και να ολοκληρώνει πιο γρήγορα τις υποθέσεις της, τότε πρέπει να αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο το θέμα της υποστελέχωσής της.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει:
«Κατά το 2021 και από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πανευρωπαϊκό ρεκόρ επιτόπιων έλεγχων σε 136 επιχειρήσεις, οι περισσότεροι που έγιναν ποτέ (αύξηση 100% από το 2019). Επίσης υπήρξε αύξηση 1980% σε ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις.
Συνεπώς η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ίσως η πιο δραστήρια σε ελέγχους στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε σουπερμάρκετ, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, σίτιση, καταναλωτικά προϊόντα, για να αναφέρουμε μερικά. Περιμένουμε από το δημόσιο διάλογο να είναι εποικοδομητικός όταν πρόκειται για τις εποπτικές αρχές και να βασίζεται σε στοιχεία. Είναι στο συμφέρον όλων μας να έχουν τις δυνατότητες που πρέπει για να προστατεύσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές. Και αυτοί που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο θα πρέπει να πληροφορούνται αντί να αναφέρουν ανακρίβειες. Και να γνωρίζουν τις διαδικασίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες είναι οι ίδιες με αυτές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Εδώ τα βασικά: https://www.epant.gr/enimerosi/who-what-how-why.html.
Αν έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον, θα έπρεπε ίσως να ασχοληθούν με την τραγική διαχρονική υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις δυσκολίες να προσελκύσουμε αξιόλογους επιστήμονες στον δημόσιο τομέα...λόγω των αγκυλώσεων που όλοι γνωρίζουν. Αυτές είναι οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν αν κάποιος θέλει σοβαρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει περισσότερους ελέγχους στην αγορά και να ολοκληρώνει πιο γρήγορα τις υποθέσεις της. Τα υπόλοιπα είναι θεατρινισμοί χωρίς περιεχόμενο».