Διεθνή

Λιβύη: Οι αρχές ζητούν από τους δημοσιογράφους να φύγουν από τη Ντέρνα


Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που έχουν συρρεύσει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη Ντέρνα να αποχωρήσουν, έπειτα από τη χθεσινοβραδυνή διαδήλωση και την πυρπόληση της κατοικίας αποπεμφθέντα δημάρχου από οργισμένους πολίτες που προσάπτουν στις αρχές ότι απέτυχαν να τους προστατεύσουν.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της κυβέρνησης που ασκεί την εξουσία στην ανατολική Λιβύη πάντως εξήγησε ότι η μεγάλη συρροή δημοσιογράφων «εμποδίζει το έργο των σωστικών συνεργείων».

Ο Χισέλ Αμπού Σκιουάτ δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι η απόφαση για την απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων στην Ντέρνα δεν έχει σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην αφανισμένη πόλη.

«Είναι μία προσπάθεια για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τις σωστικές ομάδες ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο ομαλότερα και αποτελεσματικότερα», εξήγησε ο Χισέμ Αμπού Σκιουάτ. «Ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έχει εξελιχθεί σε εμπόδιο για τα σωστικά συνεργεία».

Η μαζική διαδήλωση είναι η πρώτη στην Ντέρνα μετά την καταστροφή. Οι τηλεπικοινωνίες που λειτουργούσαν παρά τις πλημμύρες, σήμερα έχουν διακοπεί.

Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία μπροστά από το εμβληματικό τέμενος Σαχάμπα φωνάζοντας συνθήματα και αργότερα επέδραμαν κατά της κατοικίας του δημάρχου Αμπντουλμενάμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση της Βεγγάζης μαζί με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το συμβόλαιο για την επισκευή των φραγμάτων της περιοχής της Ντέρνα μετά το 2007 δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που δήλωσε ότι η πλημμύρα ήταν μία φυσική καταστροφή που δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

«Αγκίλα δεν σε θέλουμε! Ολοι οι Λίβυοι είναι αδελφοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Διαδηλωτές δήλωσαν ότι απαιτούν επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι «η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διαχειρισθεί την κρίση και ότι την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κοινοβούλιο».

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Λιβύη