Νέο φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάζει ο Εμάνουελ Μακρόν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης που θα φέρει επανάσταση στην οικονομία και την κοινωνία και σήμερα κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Κίνα.
Προσέλκυση των καλύτερων ερευνητών, δημιουργία γαλλικού κέντρου παγκοσμίου επιπέδου, ανάπτυξη πολιτικής δεδομένων, ανάδειξη γάλλων πρωτοπόρων και επεξεργασία της ηθικής και της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για τις καινοτομίες αυτές που προκαλούν ανησυχίες: αυτοί είναι οι μεγάλοι άξονες της γαλλικής πολιτικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI) που θα αναγγείλει σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μαζί με την αναγκαία χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται στην έκθεση που ζητήθηκε τον Σεπτέμβριο από τον μαθηματικό και βουλευτή Σεντρίκ Βιλανί, ο οποίος και βασίστηκε σε περισσότερες από 300 ακροάσεις εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο.
Ανάμεσα στους στόχους , η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού cloud, που θα βασίζεται στον γαλλικό πάροχο OVH και μίας δημόσιας υπηρεσίας με πρότυπο την αμερικανική DARPA, πρωτεργάτη του Ιντερνετ.
Στόχος η εκτίναξη της Γαλλίας μεταξύ των πρωτεργατών του τομέα, όπου διαθέτει αναντίρρητα θεωρητικές γνώσεις, αλλά υστερεί στον τομέα των εφαρμογών.
Ως εναρκτήριο λάκτισμα της πρωτοβουλίας, διεθνείς κολοσσοί του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης ανακοίνωσαν χθες το βράδυ την εγκατάσταση στη Γαλλία μεγάλων κέντρων έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η κορεατική Samsung θα εγκαταστήσει στο Παρίσι το τρίτο μεγαλύτερο ερευνητικό της κέντρο, δυναμικού περισσότερων των εκατό ερευνητών, και η ιαπωνική Fujitsu θα ανοίξει το πρώτο ευρωπαϊκών διαστάσεων κέντρο της. Η DeepMind, η μητρική της AlphaGo, θα ανοίξει στη Γαλλία το πρώτο της ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο και η Google θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πολυτεχνική Σχολή. Αλλά και άλλες μεγάλες εταιρίες θα κάνουν ανακοινώσεις εντός της σημερινής ημέρας.
Αποφάσεις που συνδέονται με την νέα έλξη που ασκεί η Γαλλία, που επωφελείται από το Brexit αλλά και ένα «αντι-Τραμπ» αίσθημα, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, που οργάνωσε τον Ιανουάριο διάσκεψη στις Βερσαλίες με τίτλο «Choose France» για να πεισθούν οι μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στη Γαλλία.
Με αυτό το πνεύμα, ο πρόεδρος υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων περί τις πενήντα κορυφές του τομέα σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους τον Γάλλο Γιαν Λε Κουν (επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Facebook), την Γιαπωνέζα Νορίκο Αράι, που σχεδίασε ένα ρομπότ ικανό να μπει στο πανεπιστήμιο, τον Βρετανό Ντέμις Χάσαμπις, ιδρυτή της DeepMind και τον γενικό διευθυντή της Samsung Γιανγκ Σον.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως εξήγησε στο AFP η Μαρί-Πολ Κανί, η οποία θα τεθεί επικεφαλής του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης Google/ Πολυτεχνικής Σχολής, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε τον καλύτερο τρόπο ηθικής πλαισίωσης των τεράστιων αλλαγών που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς να γίνουν αυτές επωφελείς για την ανθρωπότητα.
Φόβοι
Σήμερα, άρχισαν στο College de France οι εργασίες του συμποσίου «Τεχνητή Νοημοσύνη για την Ανθρωπότητα», στο οποίο συμμετέχουν τα μεγάλα ονόματα του τομέα. Τις εργασίες θα κλείσει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πριν από την ομιλία του, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Κιουρί για να δει τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην καρκινολογία.
Ενας από τους στόχους της πρωτοβουλίας είναι η επιστροφή στη Γαλλία γάλλων ερευνητών που έχουν γίνει σταρ στο εξωτερικό, όπως ο Λυκ Ζουλιά, εφευρέτης του Siri στην Apple, που πέρασε στη Samsung και θα διευθύνει το μελλοντικό ερευνητικό κέντρο του κορεατικού ομίλου στο Παρίσι.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει επίσης μέτρα για την ενθάρρυνση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις δημόσιες υπηρεσίες και την υποστήριξη των προγραμμάτων έρευνας και των start-up.
Η γαλλική στρατηγική επιδιώκει την ένταξη της πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει πρωτοπόρος του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγεί η γαλλική προεδρία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, που βρίσκεται πίσω από τα αυτόνομα οχήματα, τις φωνητικές εντολές, την αυτόματη μετάφραση, την αναγνώριση χαρακτηριστικών προσώπου, την πρόβλεψη συμπεριφοράς και τα ρομπότ που θα έχουν ικανότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε ακόμη, προκαλεί ισχυρούς φόβους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ
Πολλοί ανησυχούν για προσβολές της προσωπικής ζωής, τη μαζική κατάργηση θέσεων απασχόλησης που θα μπορούν να καταλάβουν έξυπνες μηχανές. Μόνο το 44% των εργαζομένων είναι έτοιμοι να εργασθούν με Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα.
Η Γαλλία έχει μπροστά της πολλή δουλειά για να πλασαριστεί ανάμεσα στους πρωτεργάτες του τομέα: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Βρετανία, Καναδάς, Ισραήλ.
Η έκθεση Βιλανί δίνει κατά συνέπεια έμφαση στις προσπάθειες για να κρατηθούν στη Γαλλία τα μεγάλα μυαλά, προτείνοντας διπλασιασμό των μισθών πρόσληψης των ερευνητών και τη δημιουργία ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.