Πολιτική

Μαρινάκης: Δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή ΠτΔ


Ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κώστα Τασούλα, δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στήριξη των Σπαρτιατών στο πρόσωπο του Κ. Τασούλα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που και με τις πράξεις μας το έχουμε αποδείξει αυτό σε αντίθεση με αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν από άλλα κόμματα δήθεν δημοκρατικά», «εμείς απαντάμε ένα όχι ξεκάθαρο και η απάντηση αυτή έχει κάποια αξία. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού που με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσαν τα κατάλληλα νομικά όπλα στη Δικαιοσύνη ούτως ώστε να μη βρεθούν στη Βουλή, στο παρελθόν εγκληματικές οργανώσεις και να μπορεί εκ των υστέρων, για την τωρινή σύνθεση της Βουλής μιλάμε, η Δικαιοσύνη να εξετάζει εν εξελίξει ενστάσεις και προσφυγές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συμπλήρωσε ότι οι αμήχανες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να χτίσουν ένα ακροδεξιό αφήγημα για την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Τασούλα είναι κατώτερες των περιστάσεων πέραν από εντελώς άσχετες με την πραγματικότητα και προσβάλουν την κοινή λογική.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο πρωθυπουργός υπέκυψε για την επιλογή Τασούλα σε πιέσεις που δέχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για μια πιο δεξιά στροφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η επιλογή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης όλων των δεδομένων από τον πρωθυπουργό συμπεριλαμβανομένης και της πολύ θετικής γνώμης που έχουν για τον κ. Τασούλα ως πρόεδρο, ως πολιτική προσωπικότητα και οι βουλευτές της ΝΔ. Και να θυμίσω σε αυτούς που το λένε αυτό ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και είναι δεδομένος ο σεβασμός του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στους βουλευτές της παράταξής μας και είναι δεδομένο το γεγονός ότι ακούει τη δική τους άποψη. Αλίμονο αν δεν το έκανε».

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για στάθμιση πολλών παραγόντων, του διεθνούς παράγοντα, της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, του τι χρειάζεται κατά τον πρωθυπουργό και κατά την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Ελλάδα το 2025 και για τα επόμενα χρόνια. Κρίθηκε ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία που ψηφίζεται από τους Έλληνες πολίτες με αδιαμφισβήτητο κύρος, ενωτική παρουσία η οποία αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και μάλιστα η επανεκλογή του μετά την πρώτη θητεία του τα λέει όλα. «Και ναι όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν ενωτικά πρόσωπα εκτός από τον δικό τους πολιτικό χώρο που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους όπως στον χώρο της κεντροδεξιάς» τόνισε.

«Μήπως ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται στους θεσμούς όπως και στους γόρδιους δεσμούς;», ρώτησε δημοσιογράφος, διερωτώμενος αν δείχνει σεβασμό στον θεσμό του ΠτΔ η κατάργηση στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση της ανάγκης εξασφάλισης 200 ψήφων για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Βεβαίως», απάντησε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας: «Αντιθέτως δείχνει ασέβεια προς τον θεσμό του ΠτΔ να τον χρησιμοποιούν κάποιοι, όπως έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια για να ρίξουν μια κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σέβεται τους θεσμούς αυτός που δεν τους χρησιμοποιεί και δεν τους εργαλειοποιεί κατά το δοκούν». Και υπογράμμισε ότι πολύ σωστά αποσυνδέθηκε η εκλογή ΠτΔ από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. «Από κει και πέρα οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων που ενσωματώνονται σε αυτές τις επιλογές. Δε σημαίνει ότι σέβεσαι τους θεσμούς μόνο αν προτείνεις πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Και ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι σέβεται το σύνολο των προσώπων και των άλλων πολιτικών χώρων. Δεν έχει από πριν αποφασίσει ένα πρόσωπο αν θα το αξιοποιήσει μόνο και μόνο γιατί ανήκει ή όχι σε κάποιον πολιτικό χώρο. Έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διεύρυνση κι όταν απαντάμε σε αυτές τις κατηγορίες λέμε ότι πρέπει να αξιολογούμε τα πρόσωπα και την ικανότητά τους». Τόνισε ότι πρέπει να βλέπουμε την ουσία πίσω από τις ταμπέλες, τις διαχωριστικές γραμμές και τα συνθήματα που αναπαράγονται και μας θυμίζουν ένα κακό παρελθόν.

«Πώς γίνεται να θεωρείται ενωτικό πρόσωπο τον κ. Τασούλα αφού μάλλον θα τον ψηφίσουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και βουλευτές από τους Σπαρτιάτες;», ρώτησε δημοσιογράφος. «Σας παραπέμπω αρχικά στη μεταπολιτευτική ιστορία», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Νομίζω ότι ήταν ενωτικό πρόσωπο ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής», επισημαίνοντας ότι ερχόμενος στην Ελλάδα σε μια ταραγμένη περίοδο το 1974 και δυστυχώς τότε δεν ψηφίστηκε από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Είναι σημαντική η συναινετική εκλογή», τόνισε. «Την επιδιώκουμε και συνεχίζουμε και τη ζητάμε» είπε με τη διατύπωση βεβαίως που είχε προηγουμένως κάνει για την περίπτωση των Σπαρτιατών. «Θεωρώ όμως ότι πολύ πιο σημαντική από τη συναινετική εκλογή που έχει την αξία της είναι μια συναινετική θητεία» ανέφερε και επανέλαβε ότι σημαντικό είναι να κριθεί ο κ. Τασούλας από την παρουσία του.

Για την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης για την αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2025, που είχε προκαλέσει έντονη κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής και του δημάρχου Αθηναίων και αντιδράσεις από πλευράς των αιρετών δημάρχων, εξήγησε κατ' αρχάς ότι το τέλος ταφής θεσμοθετήθηκε ως αντικίνητρο για την ταφή των απορριμμάτων και ως κίνητρο για την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών. Είπε ότι η ερμηνεία που δόθηκε από την περιφέρεια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι λανθασμένη, αυθαίρετη και δεν ανταποκρίνεται στο νομοθετικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διάλογο με την αυτοδιοίκηση για τη στήριξη των λειτουργικών δαπανών, κάτι που έπραξε η

Σχετικά με το κατά πόσο η κ. Σακελλαροπούλου ήταν «ανεπαρκής να διαχειριστεί τα ζητήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκρυρίας» ως μη πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Το αντίθετο. Δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Ήταν άλλες οι ανάγκες του 2020 και άλλες οι ανάγκες του 2025. Η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου απαντούσε στις ανάγκες του 2020 και ήταν κάτι παραπάνω από αντάξια της εμπιστοσύνης και του πρωθυπουργού που την πρότεινε και των βουλευτών που την εξέλεξαν με μία μεγάλη πλειοψηφία. Ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ένα πολύ δυνατό αποτύπωμα και έδειξε ότι μια πολύ άξια γυναίκα με έντονη παρουσία αλλά ταυτόχρονα και έναν διακριτικό τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν ήταν απαθής, κόσμισε με την παρουσία της το θεσμό». Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν άλλα κριτήρια στην επόμενη εκλογή και αναφέρθηκε στην κορυφαία πρόταση στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση για μία και μοναδική θητεία του ΠτΔ εξαετούς διάρκειας.

Ως προς το κατά πόσον φοβάται κάτι ο πρωθυπουργός και θέλει ένα πολιτικό πρόσωπο για να μοιραστεί το βάρος ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν φοβόμαστε τίποτα αλλά δεν κλείνουμε τα μάτια μας και τ' αυτιά μας στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα ισχυροποιείται, η Ελλάδα μεγαλώνει, η Ελλάδα ψηλώνει… ». Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία χώρα που με τις πρωτοβουλίες της κι όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για σημαντικά οικονομικά ζητήματα, κατορθώνει μέσα από τις διεκδικήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σημαντικά επιτεύγματα. Τόνισε όμως ότι η ισχυροποίηση αυτή πρέπει να έχει και συνέχεια και είναι διαφορετικός ο κόσμος το 2025 απ' ό,τι το 2020 κι αυτό δεν είναι προϊόν φόβου αλλά σωστής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Διευκρίνισε επίσης ότι και σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός δεν περιέγραφε ένα διαφορετικό πλαίσιο, απλώς στην Ελλάδα έχουμε ταυτίσει κάποιες έννοιες με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. «Ο πρωθυπουργός αναζήτησε ένα συναινετικό πρόσωπο αυξημένου κύρους και ο κ. Τασούλας είναι ακριβώς ένα τέτοιο πρόσωπο», είπε.

Για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ Χαμάς σχολίασε ότι «η χώρα μας χαιρετίζει αυτήν την πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων». Τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την καθιέρωση της σταθερότητας στην περιοχή και ότι μένει σε όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών.

Όσον αφορά δημοσιεύματα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και είναι κακό που καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν. Ανέφερε ωστόσο σε αντιστάθμισμα τις αυξήσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση σε μισθούς και επιδόματα.

Σχετικά με δημοσίευμα του Docoumento για τηλεφώνημα από «στενό συνεργάτη πολιτικού προσώπου της δεξιάς που κατάγεται από την Κρήτη» για να αφεθεί ελεύθερος ο μεθυσμένος οδηγός που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση ή αίσθηση ή πληροφορία. Αν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποιο δεδομένο αυτός που το έχει να πάει στον εισαγγελέα και τον καλούμε να το κάνει σήμερα κιόλας, διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα και χυδαία προπαγάνδα για ένα τόσο σοβαρό και τόσο τραγικό περιστατικό».

Για το θέμα των ασφαλίστρων υγείας και το κόστος αυτών των επιλογών διευκρίνισε ότι έγινε νομοθέτηση το 2022 γιατί ήταν μια αναγκαιότητα από την αγορά προκειμένου να μην έχουμε αμέτρητες εκκρεμείς υποθέσεις και να μην επέλθει τρομακτική αναστάτωση. «Η κυβέρνηση δεν κλείνει τα αυτιά της στις φωνές των πολιτών που ήταν απολύτως δικαιολογημένες και έρχεται και παρεμβαίνει διά του υπουργείου Ανάπτυξης με συγκεκριμένη τροπολογία η οποία καθιερώνει νέο δείκτη των ασφαλίστρων υγείας και υποχρεώνει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναρτούν τιμοκαταλόγους με όλες τις χρεώσεις τους» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει εκδικητικά αλλά επιθυμεί να φέρει μια ισορροπία και να δώσει λύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα