Μέτρα που θα αποτελέσουν «μαστίγιο και καρότο» για τις τράπεζες και τους διαχειριστές κόκκινων δανείων περιλαμβάνει το πακέτο παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή, με στόχο τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές, την αξιοποίηση κατοικιών που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers και τη σμίκρυνση της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων.
Μετά από εβδομάδες άτυπων συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει δέσμη “ρεαλιστικών” και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σημαντικό όφελος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το κλίμα στην αγορά και στην οικονομία.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που:
- Θα οδηγήσουν σε μειώσεις έως 50% των προμηθειών σε συνήθεις καθημερινές συναλλαγές
- Θα παρακινήσουν και θα διευκολύνουν τις τράπεζες και τους servicers να βγάλουν στην αγορά μεγάλο αριθμό κατοικιών και άλλων ακινήτων, που έχουν αποκτηθεί μέσω πλειστηριασμών και μένουν αναξιοποίητα στα χαρτοφυλάκια τους, επειδή έχουν πολλές εκκρεμότητες προς τακτοποίηση (πολεοδομικές, φορολογικές, κληρονομικής φύσεων κλπ).
Στις καθημερινές συναλλαγές
Οι μειώσεις προμηθειών θα αφορούν μια μεγάλη γκάμα συναλλαγών που πραγματοποιούνται συνήθως μέσω καρτών και e-banking, όπως οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε καταστήματα λιανικής, η πληρωμή λογαριασμών, οι μεταφορές μικρών χρηματικών ποσών από τράπεζα σε τράπεζα, η διατήρηση ανοιχτών λογαριασμών και καρτών, οι ανανεώσεις καρτών κλπ.
Προς αναπλήρωση μέρους της απώλειας εσόδων που θα υποστούν οι τράπεζες, θα τους παρασχεθούν διευκολύνσεις ώστε να εξασφαλίσουν έσοδα/κέρδη από άλλους τομείς εργασιών.
Διευκολύνσεις για ακίνητα
Στο “αντισταθμιστικό πακέτο” περιλαμβάνονται και οι διευκολύνσεις προκειμένου να μπορούν πωλούν κατασχεμένα ακίνητα, τα οποία δεν είναι τώρα μεταβιβάσιμα λόγω ελλείψεων και εκκρεμοτήτων στους φακέλους τους.
Η λύση που έχει συζητηθεί είναι να δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται σε όποια κατάσταση βρίσκονται, με ελλείψεις, ατέλειες και εκκρεμότητες τις οποίες θα αναλαμβάνουν να τακτοποιήσουν οι αγοραστές.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο υιοθέτησε τελικά την αρχική σκέψη να επιβληθεί αυξημένος ΕΝΦΙΑ στα διακρατούμενα
Δάνεια και επιτόκια
Πρωτεύον ζήτημα για την κυβένηση αποτελούν για την κυβέρνηση και τα επιτόκια. Εκεί δεν μπορεί να παρέμβει και να επιβάλει κανόνες. Αναγκάζεται να περιοριστεί σε ένα παιχνίδι πιέσεων και “εκβιασμών”, ζητώντας από τις τράπεζες αφ' ενός να περιορίσουν το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ χορηγήσεων-καταθέσεων) και αφ' ετέρου να χαλαρώσουν τα κριτήρια χορηγήσεων σε μικρομεσαίους και στα στεγαστικά δάνεια.
Αναμένει κάποια αποτελέσματα και σ' αυτό το μέτωπο, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικά. Οι τράπεζες θα κινηθούν στην πεπατημένη, φροντίζοντας να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και να αποφύγουν αύξηση των επισφαλειών.
Αναμένεται πάντως ότι μετά την μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και τις επικείμενες νέες μειώσεις, θα προχωρήσουν σε μικρές μειώσεις “συμβολικού” χαρακτήρα σε επιμέρους κατηγορίες δανείων.