Χρηστικά

Μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων από την ΑΑΔΕ!


Μεταξύ των ελεγχόμενων είναι και χιλιάδες υποθέσεις με αναδρομικά συντάξεων και μισθών οι οποίες παραγράφονται

Επιταχύνει η ΑΑΔΕ την αποστολή σημειωμάτων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, για υποθέσεις τους που παραγράφονται στις 31Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες υποθέσεις με αναδρομικά συντάξεων και μισθών.

Αν χαθεί η προθεσμία και δεν αποσταλεί έγκαιρα, εντός του 2024, το ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ, η υπόθεση παραγράφεται και η εφορία δεν μπορεί να ελέγξει τον φορολογούμενο, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και μετά.

Στο επίκεντρο των ελέγχων είναι υποθέσεις που αφορούν στα φορολογικά έτη από το 2008 έως και το 2020.

Υπό «κανονικές» συνθήκες κάθε φορολογική υπόθεση παραγράφεται στην πενταετία, από το έτος υποχρέωσης της υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο ο χρόνος αυξάνεται αναλόγως και φτάνει μέχρι και σε 15 χρόνια.

Αναλυτικότερα, μεγάλες πιθανότητες να λάβουν «ραβασάκι» από την ΑΑΔΕ, έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν «ανοιχτές» υποθέσεις με την εφορία στα υπό παραγραφή έτη, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2020 των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν από το 2020 την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω του myData, για τις οποίες ισχύει η τριετής παραγραφή αντί της πενταετίας.
  2. Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2018, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2019 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
  3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2022 (5+1 έτος από το τη φορολογική χρήση), εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Ωστόσο επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2021, η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και φτάνει στα 8 έτη.
  4. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία,  (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού, ενώ συνιστούν «συμπληρωματικά στοιχεία» οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού.
  5. Οι υποθέσεις του 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2008. Σημειώνεται όμως, ότι, με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας δεν μπορεί να εκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας.

Ο χρόνος της παραγραφής αυξάνεται στα 10 χρόνια και οι φορολογούμενοι παραμένουν σε ομηρία, εάν η ΑΑΔΕ ανακαλύψει κάποιο συμπληρωματικό στοιχείο που δεν θα μπορούσε να είναι σε γνώση της, μέσα στην πενταετία.

Επίσης ο χρόνος αυξάνεται, κατά ένα ή τρία χρόνια, εάν μέσα στην πενταετία, ο φορολογούμενος υποβάλει για οποιονδήποτε λόγο τροποποιητική δήλωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα