Τράπεζες

Με επιτόκιο 10,5% ξεκινάει το νέο ομόλογο της Eurobank!


Με το ιδιαιτέρως «αλμυρό» αρχικό επιτόκιο 10,5% άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο της Eurobank. Η τελευταία βγαίνει ξανά στις αγορές, μετά τον Μάιο, με ένα νέο 10ετές τίτλο «Tier 2», θέτοντας ως στόχο την άντληση ποσού, έως 300 εκατ.ευρώ, για τη βελτίωση των δεικτών ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Ο στόχος αυτός αναμένεται να υπερκαλυφθεί, ωστόσο βασικό κριτήριο επιτυχίας αποτελεί το ύψος του επιτοκίου, που και στην περίπτωση του ομολόγου της Εurobank, έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως έχει καταγραφεί με εμφατικό τρόπο και στις πρόσφατες απόπειρες εξόδου στις αγορές και από τις άλλες συστημικές τράπεζες (μέσω senior preferred ομολόγων», το κόστος χρήματος για τις τελευταίες έχει εκτοξευθεί…

Για του λόγου το αληθές πιο πρόσφατο senior ομόλογο που εξεδόθη, αυτό της Πειραιώς, είχε τελικό επιτόκιο το ιδιαιτέρως «αλμυρό» 8,5%... Επίσης η Εθνική βγήκε στις αγορές με senior ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε σε 7,50%, ενώ  ανάλογη πρόσφατη έκδοση έκανε και η Alpha Bank έγινε με επιτόκιο 7,25%.

Προφανώς, όπως έχει επισημάνει και το Sin στο παρελθόν, οι τράπεζες  προτιμούν να επωμισθούν επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος, παρά να βρεθούν μελλοντικά εκτεθειμένες στη συγκυρία των αγορών.

Στα τέλη Μαΐου η Εurobank είχε βγει ξανά στις αγορές, με ομόλογο διάρκειας 2,5 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης στα 1,75 έτη, έχοντας πετύχει να αντλησει 500 εκατομμύρια.

Να τονιστεί ότι τη διαδικασία έκδοσης «τρέχουν» οι Barclays, Bank o America, JP Morgan και Morgan Stanley . Το ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή έχει διάρκεια 10 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Β2» από τη Moody’s και «B-» από τη Fitch
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα