Αντιμέτωπη με πρόστιμο που θα υπερβαίνει το 1 δις. ευρώ είναι η Google εντός των ημερών για την καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταβάλει αυτό το πρόστιμο - μαμούθ που θα είναι ένα νέο ρεκόρ, καθώς θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ που επέβαλε στην Intel το 2009.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, τόσο οι ανταγωνιστές της Google στην Ευρώπη όσο και πολιτικοί κύκλοι σε Παρίσι και Βερολίνο έχουν ενθαρρύνει την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ να τηρήσει σκληρή στάση στην υπόθεση. Η συγκυρία ενδέχεται να είναι, όμως, αρνητική, καθώς μια σκληρή στάση απέναντι στην Google θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε πέρυσι το βαρύτατο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην Apple. Η Κομισιόν έχει αντικρούσει την κατηγορία ότι κήρυξε τον πόλεμο στις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οι FT, είναι γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα έχει θέσει στο στόχαστρό της, και μάλιστα για σειρά ζητημάτων ανταγωνισμού, όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ: Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook και Amazon.
Τυχόν αντιδράσεις της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται, βέβαια, να κάμψουν την κ. Βεστάγκερ, εκτιμούν οι FT. Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο ως προς το ύψος των προστίμων. Πέρυσι επέβαλε πρόστιμο 3 δισ. ευρώ όχι μόνον στην Apple αλλά και σε πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες φορτηγών που είχαν δημιουργήσει καρτέλ καθορισμού των τιμών. Αν, πάντως, επαληθευτούν οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Κομισιόν. Υπολογίζεται ότι είναι αντίστοιχο με το 30% των εσόδων της Google από τις διαδικτυακές πωλήσεις επί τον αριθμό των ετών που εκμεταλλεύεται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση της. Εχει προηγηθεί το πρόστιμο στην Alphabet, αντίστοιχο με το 10% του συνόλου των εσόδων της για το περασμένο έτος. Η Alphabet κατέβαλε περισσότερα από 80,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά την Google, όμως, το σημαντικότερο δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στον τρόπο που θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο και θα οικοδομεί τις διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες της, πέραν της μηχανής αναζήτησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Επιτροπή δίνει στην εταιρεία περιθώριο χρόνου για να προτείνει δική της λύση, που σε παρεμφερή υπόθεση με τη Microsoft ήταν 90 ημέρες. Αν, όμως, σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία δεν μπορέσει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με την Κομισιόν, της επιβάλλεται περαιτέρω πρόστιμο, που για κάθε μέρα καθυστέρησης ανέρχεται στο 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών. Το 2006 επέβαλε πρόστιμο ύψους 280 εκατ. ευρώ στη Microsoft.