Την αναπτυξιακή του πολιτική για τη χώρα θα παρουσιάσει το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός -κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης- θα ανακοινώσει τις δεσμεύσεις του με ορίζοντα 12μηνών, ενώ θα ζητήσει η κυβέρνησή του να «ελεγχθεί» στο τέλους του έτους για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο του με τίτλο «Ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για «μείωση φόρων», για «δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» και για «ασφάλεια σε κάθε σημείο της επικράτειας».
Έτσι, αναφορά αναμένεται να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΕΝΦΙΑ που ήδη μειώθηκε, και -όπως θα πει- θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, με την ταυτόχρονη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5% καθώς και στα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας που περιλαμβάνουν την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, τη θέσπιση φορολογικής έκπτωσης για την επισκευή και ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων.
Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου με αύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ έντονα εξάλλου ακούγεται το σενάριο της σταδιακής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η εντός διετίας κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη τη μείωση του πρώτου, τουλάχιστον, συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για μέχρι τις 10.000. Μια τέτοια εξαγγελία εκτιμάται ότι θα έδινε μια πρώτη κοινωνική χροιά στην κυβερνητική ατζέντα η οποία μέχρι στιγμής έχει εστιάσει σε ελαφρύνσεις μόνον για τις επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο, ο δημοσιονομικός λογαριασμός για ένα τέτοιο μέτρο δύσκολα βγαίνει και το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο «πράσινο φως» των θεσμών προκειμένου να προσμετρηθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ανέφεραν ότι η συζήτηση αυτή κινείται «σε θετική κατεύθυνση». Τόνιζαν, δε, πως εάν προσμετρηθούν στα έσοδα οι επιστροφές των 1,2-1,3 δις ευρώ, τότε θα υπάρξει δημοσιονομικό «άνοιγμα» της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πρακτικά το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,5% στο 2,9%.
Πάντως όσον αφορά το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα αρκεστεί σε μια αόριστη μελλοντική συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021. Μάλιστα, όπως θυμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο «ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί εμβληματικά τρία έργα: την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η επένδυση της Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το έργο του Ελληνικού.
Ακόμη θα εστιάσει στην «άρση εμποδίων στην ανάπτυξη». «Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις εργασιακές σχέσεις τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι «το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας». Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.