Χρηστικά

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» όσοι επανενταχθούν στις 100-120 δόσεις! (Εγκύκλιος ΑΑΔΕ)


Από φορο-ανάκριση θα περνούν οι πληττόμενοι για την επανένταξή τους, ενώ είναι σκληροί οι όροι για την παραμονή τους στις ρυθμίσεις των παλαιών χρεών

Από φορο-ανάκριση θα περνούν οι πληττόμενοι προκειμένου να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, που έχασαν, ενώ θα κυριολεκτικά θα είναι με το «πιστόλι στον κρόταφο», για να παραμείνουν σε αυτές.

Η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ,  Γιώργου Πιτσιλή, αποδεικνύει πως η επανένταξη στις 120 δόσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά ούτε και η διατήρηση των ρυθμίσεων.

Όσοι επανενταχθούν σε αυτές, θα πρέπει να πληρώνουν τακτικά όχι μόνο τις δόσεις που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων, αλλά προηγουμένως, να έχουν ρυθμίσει όλα τα αρρύθμιστα χρέη τους και μετά να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλα τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Πρόκειται για όρους οι οποίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο, να τηρηθούν εν μέσω πανδημίας, με κλειστή την αγορά, αναστολές συμβάσεων και την απόλυτη αβεβαιότητα που επικρατεί.

Πώς είναι δυνατόν, ο επιχειρηματίας που έχει κλειστή την επιχείρησή του επ’ αόριστον ή ο εργαζόμενος που είναι σε αναστολή και λαμβάνει μόλις 534 ευρώ, τον μήνα, να είναι συνεπής, στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και να αποπληρώνει τις παλαιές ρυθμίσεις;

Στην πρέσα οι οφειλέτες

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή, η επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων (του 2015) ή των 120 δόσεων (του 2019) είναι εφικτή μόνο για τους πληγέντες της πανδημίας, οι οποίοι τις έχασαν, μη καταβάλλοντας κάποιος δόσεις, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Δεν ισχύει, δηλαδή, για όσους φορολογούμενους δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «πληγέντες» και έχουν τυχόν, χάσει μία από τις δύο ή και τις δύο ρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά στους πληγέντες της πανδημίας, οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020 ρύθμιση τμηματικής καταβολής των 100 και των 120 δόσεων, δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και την 31.12.2020. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απωλέσθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου - Νοεμβρίου 2020. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης.

Η… ανάκριση

Οι αιτούντες την επανένταξη δηλώνουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του αρ. 8 ν. 1599/1986, ότι:

α) είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID19, σύμφωνα με τις ανωτέρω αναφερόμενες διατάξεις, και

β) ότι απώλεσαν ρύθμιση του ν. 4321/2015 ή/και του ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και γ) έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Το «πιστόλι στον κρόταφο»

Οι πληγέντες φορολογούμενοι οφείλουν στο εξής και για να μην χάσουν ξανά τη ρύθμιση, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων του 4321/2015 χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει α) τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών (3) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  •  Αν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του ν.4321/2015 με εσφαλμένες βεβαιώσεις.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση νόμου 4321/2015, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων του  Ν. 4611/2019 χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο (2) τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για ρύθμιση με τον ν.4611/2019
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4611/2019 εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
  • Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης.

Τι ελέγχεται για την επανένταξη

Για την επανένταξη στη ρύθμιση, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχονται τα κάτωθι:

  • Αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του ν. 4611/2019 και
  • Aν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία αίτησης επανένταξης υφίστανται τυχόν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, ο οφειλέτης πρέπει, πριν την υποβολή αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής, τις ανωτέρω οφειλές.

Ο έλεγχος υποβολής των προβλεπόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκάστης (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν παρατάσεων που έχουν δοθεί) διενεργείται σε μεταγενέστερο χρόνο από την Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο Προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση.

Εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο αυτό, ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν υποβληθεί εντός της προθεσμίας που τάσσουν οι σχετικές διατάξεις των ν. 4321/2015 και ν. 4611/2019, επέρχεται απώλεια των ρυθμίσεων των ανωτέρω και ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας ενεργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Η δόση του Δεκεμβρίου

Προϋπόθεση για την επανένταξη αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι, δεδομένου πως οι ρυθμίσεις αυτές κατά την στιγμή της καταβολής της δόσης δεν είναι ενεργές, δεν είναι δυνατή η εξόφληση μέσω κάρτας στο Taxisnet, αλλά μπορεί να εξοφληθεί με την χρήση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) μέσω web banking.

Μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επανένταξης που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ελέγχει περιοδικά από τις 21.12.2020 την πραγματοποίηση των καταβολών αυτών προκειμένου να ολοκληρώσει την διαδικασία επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις των ν. 4321/2015 και ν. 4611/2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα