Αγορές

Μεγάλες απώλειες στο χρηματιστήριο - Βαρύ κλίμα στις αγορές


Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στις αγορές και οι πιέσεις  εντείνονται σε μετοχές και ομόλογα, ενώ ΕΚΤ και Fed προειδοποιούν για κίνδυνο “φούσκας” που θα οδηγήσει σε ξαφνική κατάρρευση. Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και των ελληνικών, “κατακκόκινο” το ταμπλό του ΧΑ.

Αρνητικοί καταλύτες η άνοδος του πληθωρισμού, την οποία μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις επιτοκίων και η διόγκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, που προσπαθούν να  στηρίξουν τις πάσχουσες - λόγω πανδημίας -  οικονομίες τους και τις επιχειρήσεις.

Απώλειες πάνω από 2% κατέγραφε πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο -1,4% FTSE-100 και CAC40, περίπου 1,3%  χάνει ο Dow Jones στη Wall Street,έχοντας ανακάμψει από τα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας.

 "Καίγονται" τα καλά νέα

Στο ΧΑ τα "καλά νέα" έρχονται από το μέτωπο των επιχειρήσεων, με ανακοινώσεις θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και πληροφορίες για κυοφορούμενα deals. Ομως η θετική επίδραση τους αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και για τις επιδόσεις στον τουριστικό τομέα, στον οποίο εναποτίθενται πλέον οι ελπίδες ισχυρής ανάκαμψης.

Στο κόκκινο κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, τερματίζοντς στα χαμηλά ημέρας, μετά από ολιγοήμερη συσσώρευση στην περιοχή των 900-910 μονάδων. Η ζώνη αυτή γίνεται πλέον ισχυρό "ανάχωμα" όπου μπορεί να "σκοντάψουν” οι επόμενες απόπειρες  ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση που ήταν υποτονική στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης,αυξήθηκε το τελευταία δίωρο και η πτώση επιταχύνθηκε.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,39% στις 879,15 μονάδες και τερμάτισε με απώλειες  2,18% στις 881,04. Σε δοκιμασία τίθεται πλέον και η επόμενη στήριξη περί τις 870 μον΄δες.
 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,12%, τερματίζοντας στις 2.134,34 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -3,60% και έκλεισε στο -3,06%  0,40%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Με απώλειες Εθνική -4,2%, Alpha -3,4%, Πειραιώς -2,5%,  Eurobank -2%, Attica Bank -0,7%.
Από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 2 σημείωσαν οριακή άνοδο: Τιτάν +0,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,2%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΥΔΑΠ -4,3%, ΕΧΑΕ -3,7%, Motor Oil -3,6%, ΔΕΗ -3,3%,  Βιοχάλκο -3,1%,  ΕΛΠΕ και ΟΤΕ -2,8%. 

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνο Intercontinental (+0,7%) και Ευρ. Πίστη (+0,4%). Στον αντίποδα Quest και Ιντρακάτ -5%, Αβαξ και Intracom -4,5%, Ικτίνος -4,1%.
Στη μικρή κεφαλαιοποίηση με αξιόλογο όγκο συναλλαγών Επίλεκτος +9,5%, ΕΛΓΕΚΑ +5,5%, Βογιατζόγλου (ΒΟΣΥΣ) +3,9%, Κλ. Ναυπάκτου +3,8%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα