Οικονομία

Μειώθηκαν οι εξαγωγές, διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα – Ο τουρισμός στήριξε το ισοζύγιο


Πτώση πάνω από 10% για τις εξαγωγές τον Ιανουάριο – Με το δεξί μπήκε ο τουρισμός του 2024

Κάμψη των εξαγωγών και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με τον τουρισμό να στηρίζει εμφατικά το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών. Το τελευταίο ήταν πλεονασματικό, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και σ’ αυτό συνετέλεσε -εκτός των τουριστικών εσόδων-  η βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων και αυτού των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εμπορικό έλλειμμα επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,4% ( 7,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 3,4% (αύξηση 1,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 8,4% ( 9,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,9% σε σταθερές τιμές).

Σ’ ό,τι αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πλεόνασμα ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι ελλείμματος 161 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και 2,1 δισ. ευρώ το 2022. Σημαντική ώθηση έδωσε ο τουρισμός που κατέγραψε άνοδο 16% στις αφίξεις και 27,1% στα έσοδα.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, η οποία αντισταθμίστηκε περίπου κατά το ήμισυ από την καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, από τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων διευρύνθηκε σημαντικά έναντι του Ιανουαρίου του 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας, η οποία συνδέεται με την εισροή από την αναδιανομή του νομισματικού εισοδήματος του Ευρωσυστήματος προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 254,0 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ.

Αυξημένες οι Ξένες Επενδύσεις

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 243,4 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, ροές ύψους 375,6 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.
 
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καταγράφεται αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 301,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού ενώ από την άλλη πλευρά κατά 2 δισεκ ευρώ αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Ισοζύγιο κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και διαμορφώθηκε σε 166,9 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση κατά 1,2 δισεκ. ευρώ των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Από την ΤτΕ, σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), η οποία καταγράφηκε στα ισοζύγια δευτερογενών εισοδημάτων και κεφαλαίων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα