Επιχειρήσεις

Meridiam αντί Macquarie με όμιλο Κοπελούζου στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής


Την είσοδο της γαλλικής εταιρείας Meridiam Europe IV A SAS σε μια από τις τέσσερις Κοινοπραξίες που διεκδικούν συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική, ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ. Η Meridiam παίρνει τη θέση της αυστραλιανής Macquarie που αποχώρησε,

Με έγκριση του Διαχειριστή θα συμμετάσχει στη 2η φάση του διαγωνισμού από κοινού με την ΦΑΕΘΩΝ του ομίλου Κοπελούζου, για την απόκτηση του 20% των μετοχών της «Αριάδνη Interconnection» που είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων, έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Στους υποψήφιους δίνεται πρόσβαση στο Virtual Data Room που έχει δημιουργηθεί σχετικά και περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

Όπως επισημαίνεται:

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1 GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025 και με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΑΔΜΗΕ