Ξιφούλκησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κατά της Ιταλίας και προσωπικά κατά της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Από τη συχνότητα του γαλλικού RMC, ο Ζεράρ Νταρμανέν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης λόγω των κοινωνικών αναταραχών στο συνταξιοδοτικό, της καταλόγισε ευθύνες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα του.
«Ναι», είπε, «υπάρχει εισροή μεταναστών και ιδίως ανηλίκων, επειδή η κυρία Μελόνι και τα μέλη της ακροδεξιάς κυβέρνησης που επέλεξαν οι φίλοι της κυρίας Λεπέν είναι ανίκανοι να λύσουν τα μεταναστευτικά ζητήματα, για τα οποία εξελέγησαν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει στην Τυνησία και στη Λιβύη, αλλά κυρίως στην Τυνησία, μια πολιτική κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να έρχονται ξανά μέσω Ιταλίας και ότι η Ιταλία είναι ανίκανη - έχετε δει τους τίτλους των εφημερίδων- να διαχειριστεί αυτή τη μεταναστευτική κατάσταση».
«Απαράδεκτες προσβολές»
Αλλά ο κύριος Νταρμανέν, στην ίδια εκπομπή για να μην αφήσει ίχνος ασάφειας για το πού στρέφονταν τα πυρά του πρόσθεσε. «Η κυρία Μελόνι, είναι όπως η κυρία Λεπέν, λέει ότι εξελέγη με υποσχέσεις του τύπου ότι «θα δείτε, αυτό που θα δείτε». Και μετά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι ροές δεν σταματούν να ενισχύονται. Αυτό που βιώνει η Ιταλία είναι μια πολύ σοβαρή μεταναστευτική κρίση». Η αντίδραση από τη Ρώμη δεν άργησε να έρθει. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι που αναμένονταν χθες βράδυ στο Παρίσι, ακύρωσε την επίσκεψή του. Θα επρόκειτο να συναντήσει την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Καλονά. «Οι προσβολές κατά της κυβέρνησης και της Ιταλίας που εξαπέλυσε ο κ. Νταρμανέν, είναι απαράδεκτες» έγραψε στο Twitter. «Αυτό δεν είναι το πνεύμα, με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις».
Στον γαλλοϊταλικό «καυγά» αναμείχθηκε και ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, από την εχθρική προς τους μετανάστες Λέγκα του Βορρά, λέγοντας ότι «δεν δέχομαι μαθήματα για τη μετανάστευση από εκείνους που στέλνουν γυναίκες, παιδιά και άνδρες πίσω στην Ιταλία». Καταλόγισε μάλιστα στη Γαλλία ότι συνεχίζει να φιλοξενεί «δολοφόνους» που έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία, αναφερόμενος στην απόρριψη έκδοσης στη Ρώμη δέκα πρώην Ιταλών ακροαριστερών ακτιβιστών που ζούσαν στη Γαλλία και καταζητούνταν για τρομοκρατικές πράξεις.
Παρέμβαση Κολονά
Ενώπιον του υπαρκτού κινδύνου, οι εντάσεις να ξεπεράσουν τα όρια, το Παρίσι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα. «Μίλησα με τον συνάδελφό μου Αντόνιο Ταγιάνι στο τηλέφωνο» έγραψε στο Twitter στα ιταλικά η Κατρίν Κολονά. «Του είπα ότι η σχέση μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, μεταξύ των δύο χωρών μας και μεταξύ των ηγετών τους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ελπίζει «να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε σύντομα στο Παρίσι». Το πόσο σύντομα θα είναι αυτό, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε αυτήν την φάση.
Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που επιβαρύνει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τον περασμένο Νοέμβριο, το πολιτικό θερμόμετρο έφτασε στα ύψη, όταν η κυβέρνηση Μελόνι, που μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, αρνήθηκε τον ελλιμενισμό του ανθρωπιστικού πλοίου της ΜΚΟ SOS Méditerranée με περισσότερους από 200 μετανάστες, το οποίο κατέληξε να γίνει δεκτό από τη Γαλλία στην Τουλόν. Μάλιστα το συμβάν προκάλεσε τέτοια οργή στο Παρίσι που συγκάλεσε συνάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το «πρωτοφανές σενάριο» αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
Πηγή DW