Οι κινήσεις τεχνικού χαρακτήρα που συνδέονται µε την µετάταξη της Ελληνικής Αγοράς στις αναπτυσσόµενες αγορές από τον οίκο FTSE ολοκληρώθηκαν και πλέον το ελληνικό χρηµατιστήριο θα κληθεί να τιµολογήσει αµιγώς τα οικονοµικά και πιθανώς τα πολιτικά δεδοµένα που συνδέονται µε την αξιολόγηση. Όπως και να έχει η ταυτότητα των επενδυτών που συµµετείχαν σε αυτή την εαρινή ανοδική επίθεση θα κριθεί από σήμερα.
Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν προσφυγικό, αξιολόγηση και κόκκινα δάνεια.
Η τρέχουσα εβδοµάδα είναι η Μεγάλη εβδοµάδα των καθολικών και είναι άλλον αναµενόµενο τα remote members να έχουν µικρότερη συµµετοχή στον συναλλακτικό τζίρο. Έχοντας το σηµαντικότερο µέρος των δεικτοβαρών εισηγµένων δηµοσιεύσει αποτελέσµατα τετάρτου τριµήνου, ο καταλύτης της επόµενης κίνησης στο ΧΑ είναι το κλείσιµο της διαπραγµάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράµµατος και µόνο. Σε αυτό το µέτωπο οι εξελίξεις που καταγράφονται είναι µεν αργές αλλά δείχνουν µια διάθεση προσέγγισης των βασικών εκκρεµών θεµάτων.
Μετά από αρκετές αλλαγές και παλινωδίες οι θεσµοί και η κυβέρνηση φαίνεται να έχουν κάποιο σηµείο σύγκλισης στο οποία ενδεχοµένως να καταλήξουν τις προσεχείς ηµέρες. Πιθανότατα το επόµενο στάδιο της θεσµικής οριστικοποίησης των συµφωνηθέντων θα έχει µεγαλύτερο ενδιαφέρον τηρουµένων των κοινοβουλευτικών ισορροπιών και των διαφωνιών που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Τα Ελληνικά Χρηµατιστήρια µαζί µε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζουν την ροή δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων του δ’ τριµήνου το απόγευµα της ∆ευτέρας (21/3). Την σκυτάλη παίρνουν Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ το πρωί της Τετάρτης (23/3) ενώ το απόγευµα θα ακολουθήσει η καθιερωµένη τηλεδιάσκεψη µε τους αναλυτές.
Η χρηµατιστηριακή εβδοµάδα τελειώνει την Πέµπτη µε την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της Aegean Air (24/3) καθώς η Παρασκευή είναι εθνική αργία και το χρηµατιστήριο θα είναι κλειστό.
Τεχνική Ανάλυση
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει «φρακάρει» πέριξ των 575 μονάδων, παρουσιάζοντας εμφανή σημάδια κόπωσης μετά από το πολύ γρήγορο ανηφορικό ποσοστό της τάξεως του 38% από τα χαμηλά των 420 μονάδων. Τα net inflows από το rebalancing του FTSE Europe έχουν βοηθήσει σε υπερθετικό βαθμό σε αυτό το ανοδικό τέμπο, με τα μακροοικονομικά όμως νέα να μην έχουν δώσει μέχρι τώρα τα ανάλογα «πατήματα».
Τεχνικά η διατήρηση η μη των 550-548 μονάδων θα καθορίσει τη μετέπειτα βραχυχρόνια τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά, έχει τις δυνάμεις να τον σπρώξει προς τη στήριξη των 510 μονάδων, ενώ αντιθέτως το άτμητο των 550-548 μονάδων μπορεί να δώσει «λαβές» στους «Bulls» για μια «παράτολμη» κίνηση προς τις 600 μονάδες, κάτι, που εάν δε συνοδευτεί με τα κατάλληλα καταλυτικά νέα θα καταλήξει σε βίαιη κίνηση υποχώρησης προς τις 535 μονάδες.
Επίσης σημαντικό ρόλο στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα παίξουν και οι διαθέσεις των ξένων αγορών, καθώς μπαίνουν σε ένα τρίμηνο με υψηλά στατιστικά ποσοστά καθοδικής κίνησης, έχοντας ήδη τους ισχυρούς δείκτες να λαμβάνουν τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2015.
Στατιαστικά συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,34% στις 550,46 μονάδες. Κέρδη +0,21% ο FTSE 25 στις 150,86 μονάδες, πτώση -0,45% ο τραπεζικός δείκτης στις 40,1 μονάδες. Στα 7,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Κέρδη +1,73% στα 1,76 ευρώ η Alpha Bank, πτώση -1,3% η Εθνική στα 0,228 ευρώ, -3,13% η Eurobank στα 0,774 ευρώ, -1,69% η Πειραιώς στα 0,175 ευρώ. Ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +5,21%, Ελλάκτωρ +0,76%, ΕΛΠΕ +0,55%, Μυτιληναίος +1,9%, ΟΠΑΠ +0,16%, ΟΤΕ +1,35%, Motor Oil +2,52%.
Υγεία
Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Γιατί χρειάζονται και τα δύο, πώς δουλεύουν και οι καλύτερες πηγές τους
Η υγεία του εντέρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη συνολική ευεξία μας. Ίσως έχετε ακούσει για τα προβιοτικά, αλλά τι γνωρίζετε για τα πρεβιοτικά; Αν και ...