Στις 120,7 μονάδες υποχώρησε τον Αύγουστο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ από 121 μονάδες τον Ιούλιο.
Η μικρή υποχώρηση στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, οι οποίες είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους το 2022 είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Ειδικότερα, οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, λόγω της «υποτονικής διεθνούς ζήτησης» και του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων, ειδικά από τους «ανταγωνιστικούς προμηθευτές της Μαύρης Θάλασσας». Η υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή σιταριού σε Αργεντινή και ΗΠΑ ώθησε επίσης τις τιμές προς τα κάτω.
Ο δείκτης των τιμών ζάχαρης μειώθηκε κατά 4,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Η Ένωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει: «Η πτώση του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής για την περίοδο 2024/25 στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, μετά τις βροχοπτώσεις που ωφέλησαν τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου. Επιπλέον, οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου άσκησαν περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης».
Οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν κατά 0,7%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών πουλερικών στη Βραζιλία, όπου ανεστάλησαν οι εξαγωγές λόγω επιδημίας. Πτώση σημείωσαν και οι παγκόσμιες τιμές χοίρων, λόγω της επιβράδυνσης των εισαγωγών, ιδίως από την Κίνα.
Από την άλλη, οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, λόγω των υψηλότερων τιμών του φοινικέλαιου παγκοσμίως. Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 2,2%, με αιχμή το πλήρες γάλα σε σκόνη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το βούτυρο.