Αγορές

Millennials και Gen Z επενδύουν με κριτήρια ESG


Σχεδόν το 73% των Millennials και της Generation Z απαιτούν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια να περιλαμβάνουν κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Ηθικής Διακυβέρνησης (ESG), σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη από έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς χρηματοοικονομικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

​Στη δημοσκόπηση του deVere Group με περισσότερους από 800 πελάτες σε όλο τον κόσμο, το 72,8% είπε ότι αυτή ήταν η σαφής προτίμηση στην κατανομή χαρτοφυλακίου. 

​Στην έρευνα, ο Nigel Green, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου deVere, σημειώνει: «Αυτή η έρευνα είναι μια τεράστια κλήση αφύπνισης. Τις επόμενες δεκαετίες, εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν 68 τρισεκατομμύρια δολάρια από τους Baby Boomers και την Generation X στους Millennials και τη Gen Z". 

​"Η μελέτη δείχνει ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προτιμήσεις των νεότερων πελατών, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG στις προσφορές τους. Οι εταιρείες επενδύσεων πρέπει να αναπτύξουν και να προωθήσουν επενδυτικά προϊόντα συμβατά με το ESG για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν την αυξανόμενη βάση νεότερων επενδυτών. Οι ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία των επενδύσεων ESG και να διασφαλίσουν ότι οι κανονισμοί υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν βιώσιμες επενδυτικές πρακτικές. Και οι εταιρείες πρέπει να αυξήσουν τα ESG διαπιστευτήριά τους, εάν θέλουν να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα».

Η νοοτροπία των Millennials και των Gen Z έχει διαμορφωθεί από σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική ανισότητα. Κατά συνέπεια, είναι πιο διατεθειμένοι να αναζητήσουν επενδύσεις που αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους. Τα ευρήματα του Ομίλου deVere υπογραμμίζουν αυτή την τάση, δείχνοντας έντονη προτίμηση για επενδύσεις προσανατολισμένες στο ESG μεταξύ των νεότερων επενδυτών. 

​Αυτή η αλλαγή όχι μόνο υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG στις επενδυτικές στρατηγικές, αλλά σηματοδοτεί επίσης έναν ευρύτερο μετασχηματισμό στο χρηματοοικονομικό τοπίο.

​Παρά τη σαφή ζήτηση για επενδύσεις ESG, υπήρξε ένα αξιοσημείωτο "πισωγύρισμα", ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι επικριτές υποστηρίζουν, ότι οι επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομικές αποδόσεις, δίνοντας προτεραιότητα στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους έναντι της κερδοφορίας. Ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει τις πρωτοβουλίες ESG ως «woke καπιταλισμό», υποδηλώνοντας ότι επιβάλλουν ιδεολογικές ατζέντες στις επιχειρήσεις σε βάρος της αξίας των μετόχων.

​Αυτή η αντίδραση έχει τροφοδοτηθεί από ανησυχίες σχετικά με την υποκειμενικότητα και την ασυνέπεια των μετρήσεων ESG. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η μέτρηση και η σύγκριση της απόδοσης του ESG μπορεί να είναι πρόκληση, οδηγώντας σε σκεπτικισμό σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των πρωτοβουλιών. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι η επένδυση ESG θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική ρύθμιση και μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, βλάπτοντας τελικά τους επενδυτές.

Ωστόσο, η μελέτη του ομίλου deVere δείχνει ότι αυτές οι επικρίσεις δεν αποθαρρύνουν τους νεότερους επενδυτές

​"Η υψηλή ζήτηση για χαρτοφυλάκια προσανατολισμένα στο ESG μεταξύ των Millennials και των Gen Z υποδηλώνει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η οικονομική απόδοση και οι ηθικοί παράγοντες δεν αλληλοαποκλείονται", λέει ο Nigel Green.

​"Όπως φαίνεται να εκτιμούν οι νεότερες γενιές, το επιχείρημα κατά της επένδυσης ESG παραβλέπει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, που υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες με ισχυρές πρακτικές ESG τείνουν να αποδίδουν καλύτερα μακροπρόθεσμα." ​Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιώσιμες και υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη οικονομική απόδοση, μειωμένους κινδύνους και ενίσχυση της εταιρικής φήμης.

​Οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα σε παράγοντες ESG είναι συχνά σε καλύτερη θέση για τη διαχείριση των κινδύνων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που σχετίζονται με περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές, μπορεί να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των κανονιστικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών διαταραχών.

Επιπλέον, τα κριτήρια ESG βοηθούν στον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική απόδοση. 

​Οι εταιρείες με ισχυρές πρακτικές διακυβέρνησης είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα και ζητήματα φήμης, ενώ όσες αντιμετωπίζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να αποφύγουν διαμάχες και ρυθμιστικές κυρώσεις.

​Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και των επενδυτών για εταιρείες που επιδεικνύουν δέσμευση στις αρχές του ESG. Οι επιχειρήσεις που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις αξίες μπορούν να προσελκύσουν μια πιστή βάση πελατών και να απολαύσουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους επενδυτές. 

​Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στις νεότερες γενιές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να επενδύσουν και να στηρίξουν εταιρείες που αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές τάσεις ευνοούν όλο και περισσότερο τις πρακτικές ESG.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου deVere καταλήγει: «Η εμπειρία μας μάς είχε διδάξει, ότι οι νεότερες γενιές θα ενδιαφερόντουσαν για επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο – αλλά ακόμη κι εμείς εκπλαγήκαμε από την έκταση της πεποίθησής τους που αποκαλύπτει αυτή η μελέτη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα