Αγορές

Μίνι ράλι στις διεθνείς αγορές, ανέκαμψε το ΧΑ


Ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί κλίμα επίπλαστης αισιοδοξίας - που έδωσε σήμερα +3,20% στον DAX και ωθεί αυτή την ώρα τον Dow Jones στο +2% - το ΧΑ επανέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης. Ομως η αβεβαιότητα δεν έχει εκλείψει και τις επόμενες μέρες αναμένεται έντονη μεταβλητότητα, καθώς θα τίθενται σε δοκιμασία η δυναμική και οι ισορροπίες της αγοράς.

 Αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι η σημερινή άνοδος πραγματοποιήθηκε με πολύ χαμηλό τζίρο - μόλις 32,4 εκατ. ευρώ, συν 6,4 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Αντικείμενο προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα με ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

"Καμπανάκι κινδύνου" τα στοιχεία αποτελεσμάτων εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, που  δείχνουν δραματική συρρίκνωση της συνολικής  κερδοφορίας (-80%) και του συνολικού τζίρου (-20%).

Δεν έχουν εκλείψει βέβαια και οι ανησυχίες για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης,που φαίνεται ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση, αλλά δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή ανοδική αντίδραση δίνει ανάσα στα χαρτοφυλάκια, και μπορεί να αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον  για μετοχέςπου οι τιμές τους συμπιέστηκαν υπερβολικά στη διάρκεια της πτώσης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης μέχρι τις 3:30 και στη συνέχεια διολίσθησαν, χάνοντας σημαντικό μέρος των κερδών τους.και τώρα κινούνται στα υψηλά ημέρας.

Γενικός Δείκτης πήγε +2,19% στις 631,43 μονάδες και τερμάτισε με άνοδο 1,18% στις 625,2. Σημαντικό βήμα μπορεί να αποτελέσει τις επόμενες μέρες η επάνοδος στην περιοχή των 630-637 μονάδων.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,09%%, κλείνοντας στις 1.489,58 ονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +4,59% αλλά δεν κράτησε αυτά τα κέρδη. Εκλεισε χαμηλότερα, με ημερήσια επίδοση +1,97%.  Πρώτη η Εurobank με +3,5%. Ακολούθησαν Attica Bank +2,6%, Πειραιώς +2,3%, Εθνική +1,3%, Alpha +0,6%,  Τρ. Ελλάδος -1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +5,7%,  Βιοχάλκο +4,3%, Coca-Cola +3%,  ΔΕΗ +2,4%, ΕΥΔΑΠ +1,8%, Φουρλής +1,7%, Τιτάν  και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%. Στο κόκκινο Jumbo -1,3%, Σαράντης -0,6%, ΟΤΕ -0,4% Motor Oil -0,2%..

Στα mid caps η MIG ξεκίνησε με +6,2% και τερμάτισε στο κόκκινο με απώλειες 9%. Επικεφαλής της κούρσας  Intracom (+7,2%), Αβαξ (+6%) και Πλαίσιο (5,4%).  Ακολούθησαν AutoHellas +3,4%,Cenergy +3%, Quest +2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα