Αγορές

Μισοάδειο το ποτήρι στα χρηματιστήρια, αντέχει το ΧΑ


Αρνητικό κλίμα επικρατεί σήμερα στα ευρωαίκά χρηματιστήρια, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγικές επιδόσεις, την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα και τις βιομηχανικές παραγγελίες σε Γερμανία-Γαλλία, καθώς και στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών και  ο ρυθμός επιστροφής των ευρωπαϊκών οικονομιών στην κανονικότητα, με σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μικρές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια, με τάση περαιτέρω διολίσθησης. DAX -0,5%, CAC -1%, στο κόκκινο και ο FT100 (-0,5%). Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά ( brent και WTI -3%),  πιέσεις εκδηλώνονται στα ιταλικά ομόλογα, χάνουν έδαφος επίσης τα γερμανικά, ενισχύονται οριακά τα ελληνικά.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις και σημαντικά κέρδη σε εμποροβιομηχανικά blue chips και τραπεζικές μετοχές. Μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών. Τα κέρδη έχουν πλέον περιορισθεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.

Θετική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει μέσα στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων και η στήριξη των 800 μονάδων φαίνεται ακόμη ισχυρή.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,39% στις 612,46 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 605, με οριακά κέρδη 0,15%.
Σχεδόν αμετάβλητος ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.453,3 μονάδες.

Κατά 0,65% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης, που ξεκίνησε με άλμα +2,47%. Προηγείται η Attica Bank με +2,5%. Ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς +1,1%,  Alpha +0,6%, Eurobank +0,3%, Ελλάδος -0,2%.
Στο ταμπλό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν δύο μετοχές που είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα: Aegean +6,5%, Τιτάν +3,4%. Ακολουθούν Βιοχάλκο και Jumbo +0,7%,  ΟΤΕ και ΕΧΑΕ +0,5%,  ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.
 Στο κόκκινο ΔΕΗ -2,3%, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, Coca-Cola -1,1%.

Στα mid caps ξεχωρίζει η Intralot, που κερδίζει 14% παραμένοντας όμως κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Ικτίνος +1,7%, Κρι-Κρι +1,2%, Quest και ΟΛΘ +1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης