Η ενεργειακή ακρίβεια και η ανάγκη λήψης ενιαίων μέτρων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ενωσης, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των όσων είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ρήξη της σύνδεσης σχέσης ανάμεσα στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, που επηρεάζει τα μέγιστα τα ενεργειακά τιμολόγια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που μαστίζει όλη τη Γηραιά Ηπειρο, προτείνοντας ότι τα 230 δις.ευρώ αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να ριχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
«Πρέπει να σπάσουμε αυτό το σύνδεσμο ανάμεσα στις τιμές αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, εάν δεν το κάνουμε θα βάλουμε μεγάλο βάρος στους πολίτες. Ελπίζω να το κάνουμε στο τέλος Μαΐου στο έκτακτο συμβούλιο… Ελπίζω να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν το κάνουμε αυτό θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να ανέβουν», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «καταρχάς η επιτροπή έχει κάνει καλή δουλειά. Εξαρτάται από εμάς να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Έχουμε προτείνει ταβάνι στις τιμές του φυσικού αερίου. Ή την αποσύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος δε λειτουργεί σωστά».
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι η κοινή ευρωπαϊκή λύση περνάει και μέσα από τη αξιοποίηση των αδιαθέτων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας. Εάν δε γίνει σε ευρωπαϊκό, θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Να αξιοποιήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση τα πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια του RRF που δεν θέλουν να αξιοποιήσουν διάφορες χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
O Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εφικτό στόχο την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί σημαντικές δυσχέρειες και προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και προφανώς στην ελληνική.
«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε το δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.
«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.