Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες αν συνεχίσει να προκαλεί


Είχαμε μία πυκνή συζήτηση είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Αναφερθείς στην ενεργειακή κρίση, αφού επισήμανε ότι «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή απάντηση», είπε ότι έθεσε το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο στην ενεργειακή επάρκεια της πατρίδας μας, αλλά μπορεί να συνδράμει και στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου:

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την οδό της προκλητικότητας

Ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος σημείωσε ότι «και η Ελλάδα και η Κύπρος, εγώ και ο κ. Αναστασιάδης ενημερώσαμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τι γίνεται στη γειτονιά μας αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση ενεργειακή για την ΕΕ. Τώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται επίκαιρη.

Τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων για την Τουρκία (σ.σ. σχετικά με την απειλή επιβολής κυρώσεων) ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Ή της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο ή της προκλητικότητας. Θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα επικαλούμαστε.

Μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Ο φράχτης στον Έβρο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά άφησε ανοιχτό στο μέλλον να χρηματοδοτείται και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό:

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Πανδημία 

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι σε κάποιες χώρες της ΕΕ «υπάρχει επιφυλακτικότητα στους εμβολιασμούς», τονίζοντας την ανάγκη «κι εμείς να βελτιώσουμε την απόδοση μας σε αυτό τον τομέα».

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι «η κοινωνία και η οικονομία δεν θα κλείσουν», καθώς –όπως είπε- «έχουμε το απόλυτο όπλο που είναι το εμβόλιο και  οφείλουν οι πολίτες να κάνουν αυτή την επιλογή».

Πρόσθεσε ότι «δεν σταματάμε την πειθώ, αν χρειάζεται να το πούμε 1.000 φορές, θα το πούμε 1.000 φορές» και συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν σοβαρά». Και περιέγραψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να καταλάβουν: «ή θα κάνουμε το εμβόλιο ή θα αρρωστήσουμε».

Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχον ληφθεί αναγκαία για την προστασία των ανεμβολιαστων, σημειώνοντας ότι «έχουμε από τις καλύτερες  επιδημιολογικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη».

«Κάθε εμβολιασμός είναι κέρδος, μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας», τόνισε και σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν θα τους πείσουμε ποτέ, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων» 

Ενημέρωσε, τέλος, ότι στη Σύνοδο Κορυφής «συζητήσαμε για τα νέα φάρμακα που περιμένουν έγκριση και θα είναι ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της covid».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις